Најновије

Добра сарадња Србије и НАТО Вести

На састанку који је на маргинама 69. заседања Генералне скупштине УН имао са замеником генералног секретара НАТО Александром Вершбоуом, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић истакао је да је присуство међународних снага од кључне важности за стабилност и безбедност на Косову и Метохију.

Министар је указао на значај свеукупне добре комуникације са НАТО, као и на важност консултација у вези са предстојећим председавањем Републике Србије ОЕБС-у. Шеф српске дипломатије пренео је да се, у оквиру развоја сарадње Србије и НАТО у оквиру Партнерства за мир, очекује скоро потписивање IPAP (Individual Partnership Action Plan). Такође, министар је пренео да је Република Србија коспонзорисала Резолуцију Савета безбедности УН о тероризму и страним борцима и да је спремна да борби против тероризма на одговарајући начин да свој допринос.

IPAP је највиши облик сарадње са НАТО, а не подразумева чланство. Он предвиђа дијалог са НАТО о политичко- безбедносним, војно-одбрамбеним, административним и питањима јавне дипломатије, научној сарадњи и планирању у ванредним ситуацијама.

Извор: Министарство спољних послова