Најновије

Искористили смо заседање Генералне скупштине УН да разговарамо са другим делегацијама Вести

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је сумирајући посету Њујорку рекао и да су два најзначајнија питања која су била покренута током заседања Генералне скупштине УН и у којима је учествовала српска делегација била борба против радикалних исламисита и борба против страних бораца.

Дачић је подсетио да је Србија подржала Резолуцију Савета безбедности коју је предложио амерички председник Барак Обама и додао да је истакао да је Србија спремна да буде саставни део глобалне алијансе у борби против тероризма.

Друга тема која је за Србију била битна, како је рекао Дачић новинарима, биле су припреме за председавање ОЕБС-ом и тим поводом је било низ састанак.

“Разговарао сам са садашњим председавајућим швајцарским дипломатом Дидијеом Буркхалтером, руским, украјинским, немачким, аустријским италијанским министром спољних послова. Разговарали смо и о будућим земљама које ће предсевати ОЕБС-ом после Србије. Министар Валтер Штајнмајер ми је рекао да ће Немачка највероватније следеће недеље донети одлуку да прихвата да буде следећи председавајући ОЕБС после Србије 2016. и да се нада да ће то Аустрија учинити 2017. године”, навео је Дачић.

Он је рекао и да је српска делегација искористила заседање Генералне скупштине УН да разговара са великим бројем других делегација.

Министар је пренео и да је Србија међу првих десет земаља Европе по броју чланова мировних мисија у којима учествује широм света.

Извор Танјуг