Најновије

Радови на Јужном току крајем октобра Вести

Директор ЈП “Србијагас” Душан Бајатовић изјавио је да очекује да ће радови на градњи Јужног тока почети крајем октобра или почетком новембра, а сада се “иде ка дозволи за покретање градње”.

Бајатовић је, отварајући мултимедијалну изложбу “Уједињујући Европу”, у којој је на специјализованом камиону постављена мултимедијална опрема за представљање Јужног тока, рекао да су финансијска средства за изградњу Јужног тока обезбеђена.
“Капацитет од 41 милијарде кубних метара гаса у Србији није мењан једино што је претрпело мале измене јесте да ће излаз Јужног тока из Србије бити код Суботице, а не код Сомбора”, рекао је Бајатовић. Он је додао да то ништа битније неће променти, поготово када је капацитет гаса у питању.

Према његовим речима главни терет финансирања Јужног тока сносиће “Гаспром”, а 40 одсто радова у Србији на изградњи Јужног тока радиће домаћа грађевинска оператива.”Имамо прилику да наши мајстори, али и наши институти и пројектни бирои имају добар аранжман у овом пројекту”, рекао је Бајатовић.

Он је казао да је дефинитивно да ће грађење Јужног тока бити, додајући да ће се Јужни ток градити и кроз Бугарску и да ће тај пројекат, после тамошњих избора, и у тој земљи имати подршку.
“Ово не причам напамет, јер од седам изборних листа пријављених за предстојеће изборе у Бугарској, њих шест се куне у Јужни ток и похваљује тај пројекат”, појаснио је Бајатовић.

Он је рекао да не постоји глобално тржиште гаса, већ да постоје глобалне компаније, као што је “Гаспром” и подсетио је да је “Гаспром” стратешки партнер “Србијагаса”.
“Имамо стратешког партнера који је остварио годишњу добит од 62,4 милијарде евра, што је пет пута више од државног буџета Србије”, рекао је Бајатовић објашњавајући снагу “Гаспрома” и колико значајног партнера има “Србијагас”.

Бајатовић је изјавио да ће бити довољно гаса за становништво, велике енергетске системе и топлане и у случају да криза у Украјини потраје више месеци и додао да је подземно складиште природног гаса у Банатском Двору максимално попуњено и да је Србија прва земља која је то урадила.
“Тренутно радимо на обезбеђивању бар још 200 милиона кубних метара гаса. Мислим да ћемо тај посао ових дана завршити у Мађарској”, рекао је Бајатовић.

Он је рекао да ће осим за становништво гаса бити довољно и за топлане које не могу да имају супституцију мазутом, као и за велике привредне системе, попут Фијата, Железаре и Петрохемије.
“Фијат представља 12 одсто нашег друштвеног производа Србије и сигурно је да му нећемо укинути гас, јер када би дошло до несташице гаса за потребе Фијата сигурно нам никада ниједан инвеститор више не би дошао”, рекао је Бајатовић.

Он је казао да НИС више не ради производњу мазута јер је прешао на другу технологију рада, али би у случају потребе могао да произведе једну половину укупних потреба мазута у Србији.

Говорећи о најавама да ће од Нове године цена гаса бити реална и да ће бити наплаћени сви дугови, Бајатовић је казао да ће “Србијагас” ући у процес реструктурирања у којем ће то предузеће постати холдинг, а биће раздвојено по енергетским делатностима. “Нама је задатак да у наредној години испоручимо све потребне количине гаса, али сав гас који испоручимо мораће бити и плаћен у складу са роковима”, рекао је Бајатовић. Он није улазио у то како ће бити решена наплата највећих потрошача, да ли наласком решења у оквиру буџета или преко локалне заједнице.

Говорећи о цени гаса Бајатовић је нагласио да ту цену одређује Агенција за енергетику.
“На цену гаса минимални утицај имају трошкови складиштења, чак већи утицај има и курс динара”, појаснио је Бајатовић.

Он је рекао и да становништво у Србији не треба да брине када су у питању и гас, али и струја, јер је казао да се већ договара куповина одређене количине струје која ће вероватно бити неопходна, али да рестрикција не би требало да буде.

Бајатовић је изјавио да предузеће ДП “Нови Сад гас” не би требало да буде приватизовано, већ да га треба припојити “Србијагасу”. Бајатовић је у Новом Саду рекао да локална самоуправа у том граду тражи изузеће ДП “Нови Сад гас” из процеса приватизације.”Мислим да је најбоље решење да се ДП Нови Сад гас изузме из приватизације и да се припоји Србијагасу, јер ће се вероватно појавити и бројне обавезе према становништву које би на тај начин најлакше било и регулисати”, рекао је Бајатовић. Према његовим речима ДП “Нови Сад гас” дугује више од шест милијарди динара и дуг тог предузећа је четири пута већи од дуга које има новосадска топлана. Бајатовић је позвао органе Владе Србије да се позабаве тим питањем, истакавши да су поднете и неке кривичне пријаве због тако великог дуга, али да надлежни органи још нису реаговали. На питање новинара зашто се не укине испорука гаса ДП “Нови Сад гасу”, Бајатовић је рекао да је то предузеће у систему снабдевања становништва гасом и да је немогуће укинити испоруку. “Једино шта је могуће је да то предузеће изгуби лиценцу и није ми јасно како је још није изгубило”, истакао је Бајатовић.

Администрација Града Новог Сада у неколико наврата покретала је питање решавања проблема ДП “Нови Сад гас”, а у последње време најављено је да ће се од Владе Србије затражити да се то предузеће реструктурира и да дође под контролу Града. Иначе, ДП “Нови Сад гас” је једно од ретких предузећа које функционише у таквом облику, јер друштвена предузећ у Србији не постоје скоро 20 година.

Бајатовић је изјавио да ће скочити са Жежељевог моста уколико се ускоро не наставе радови на изградњи тог моста. Бајатовић је одговарајући на питање новинара о изазову који је упутио министарки грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорани Михајловић да утиче да се поправи Жежељев мост у Новом Саду, рекао да би сви, уколико праве изазове, требало да их усмере да они буду корисни за грађане. “Ако ми не дозволе да скочим с моста, скочићу са чамца, а то је, искрен да будем, много безбедније. Али, урадићу све да скренем пажњу на то да се на мосту не ради ништа”, поручио је Бајатовић.

Бајатовић је подсетио да је одговорио на изазов Михајловићке да сви директори јавних предузећа добровољно дају крв, али је рекао да се тада осећао као “мечка Божана”.”Дошао сам да дам крв. Тамо је било више од 400 студената који су исто чекали на ред да то учине, а ја сам дошао сам и пратиле су ме камере као да сам мечка Божана”, рекао је Бајатовић.

Он је додао да изазове попут “Чединог посипања ледом његовог бирачког тела” не треба радити у сврху саморекламирања. “Шта, треба ли ја сада да се залијем ледом, да бисте ме ви сликали, а о многим људима се не пише и не сликају се, а они то својим радом и те како заслужују”, рекао је Бајатовић.

Говорећи о Жежељевом мосту Бајатовић је казао да ће “стварно скочити са њега” уколико радови ускоро не почну. Он је појаснио да је добио уверавања да ће ти радови ускоро почети. Бајатовић је рекао да је његова жеља као, како је рекао, локалпатриоте, да укаже на то да у Новом Саду постоји објекат од изузетног значаја, а на којем се не ради ништа. “Знамо да је Жежељев мост наш услов да добијемо брзу пругу Будимпешта-Београд, а две године се на том мосту ништа не ради. То никако није добро и то је одговорност и Републике и Покрајине и Града”, рекао је Бајатовић.

Према његовим речима, поента изазова није у томе да се нађе “бољи челенџ од Чединог”, јер то, како је оценио, није тешко, већ да се укаже на проблем и да се подстакне да се о том проблему пише и ради на његовом решавању. Он је упутио изазов свима, поготово руководећим људима у Покрајини, поставивши им питање шта је са тунелом Фрушка Гора, са банатском магистралом, са још једним мостом у Новом Саду и са осталим инфраструктурним пројектима.

Извор Танјуг

“Као изазов постављам питања овима који воде Војводину. Зар ми, поред Дунава, железнице, ауто-пута, универзитета нисмо у стању да привучемо инвестиције за Нови Сад, него да све гравитира ка Београду”, упитао је Бајатовић, додајући да Нови Сад има најбоље уређену индустријску зону у Србији.