Најновије

Председавање Србије ОЕБС-ом шанса која се добија једном у пола века Вести

Делегација Скупштине Србијe, коју предводи народна посланица и потпредседница СПС-а, др Дијана Вукомановић учествује на заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а која се одржава у Швајцарској, земљи која ове године председава овом глобалном организацијом. На тродневном Јесењем заседању, од 3-5.октобра се окупило око 450 парламентараца из 57 држава чланица, као и из партнерских земаља не-чланица из региону Медитерана.

Главна тема Јесењег заседања ПС ОЕБС-а посвећена је улози парламената држава- чланица пред безбедносним изазовима са којима се цео свет суочава: разноврсним претњама екстремизма, глобалној трговина оружјем, као и моделима заштите мањинских и права миграната.

Први дан Јесењег заседања почео је дебатом у оквиру Медитеранског форума како би се размотрили модели ОЕБС-а у суочавању са безбедносним изазовима, као што је исламски екстремизам и други облици екстремизма и тероризма. Поподневна сесија Јесењег заседања посвећена је политичко-војној димензији ОЕБС-а у оквиру које је заказана специјална дебата о ситуацији у Украјини.

Учесницима ће се у току Јесењег заседању обратити председник Парламентарне скупштине ОЕБС-а Илка Канерва (Финска), актуелни председавајући ОЕБС-а Дидије Буркхалтер (министар спољних послова Швајцарске у улози домаћина), Питер Мауер, председник Међународног комитета Црвеног крста, као и Високи комесар ОЕБС-а за националне мањине Астрид Тхорс.

У делегацији Скупштине Србије, коју предводи др Дијана Вукомановић (СПС), учествују и Ирена Алексић (СНС), Мехо Омеровић (СДПС) и Гордана Чомић (ДС).

Шеф скупштинске делегације Србије, др Вукомановић нарочито истиче улогу парламентарне дипломатије и великог конструктивног доприноса који наши посланици, заједно са дипломатама и представницима Министарства спољних послова, као и целокупне Владе Србије усмеравају у убрзано јачање капацитета да Србија што боље и ефикасније обави улогу председавајуће земље ОЕБС-ом.

“Следећа 2015. година, када Србија од Швајцарске преузима место председавајућег ОЕБС-ом ће бити велики изазов и велика шанса да се Србија након две деценије изолације врати на глобалну међународну сцену као поуздан, одговоран и ефикасан партнер у међународној заједници. Место председавајућег ОЕБС-ом је шанса коју Србија добија једном у пола века, и сви капацитети наше државе би требало да буду усмерени у циљу промоције позитивног и миротворног имиџа Србије. Крајње је време да превазиђемо све наше унутрашње тензије и конфликте, и да покажемо да Србија има јединствен државни наступ на међународној сцени.”