Најновије

Ивица Дачић у Дневнику РТС Вести

Први потпредседник Владе Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће редован годишњи извештај о Србији бити сигурно један од најпозитивнијих извештаја Европске комисије, кроз улогу комесара за проширење. „Од свих земаља Западног Балкана Србија ће имати најбољу оцену”, истакао је Дачић. Како каже, прво важно питање у односу са ЕУ тиче се наших унутрашњих реформи. „Зато је важно рећи да је Србија у јануару, када је почела преговоре, то искористила као старт за унутрашње реформе и усклађивање нашег законодавства са законодавством Европске уније”, рекао је Дачић. Он је истакао да се кроз поглавља наше законодавство чини поредивим са законодавством ЕУ.

У другом делу односа са ЕУ смештено је питање Косова, које се у српској делегацији ни не води као питање, већ спада под одељак “разно”. Трећи ниво је Међувладина конференција, која треба да буде одржана 19. децембра. Тада ће се, каже Дачић, земље чланице изјашњавати о томе шта мисле да ли су се стекли услови за отварање преговарачких поглавља – за свако појединачно. „Неке земље попут Немачке, а њој се придружила и Велика Британија, сматрале су да прво треба да се отвори поглавље 24 и 23, која се тичу права. Сада, када је премијер отворио контакте са немачком владом, у прилици смо да их замолимо да се заложе да се пре свега отвопи поглавље 32, које се тиче финансија и поглавље 35, где постоје проблеми збо пат позиције Приштине”, рекао је Дачић.

Он каже да ЕУ инсистира да се почне са три важна, вето поглавља – поглављем 23, 24 и 35, која могу брзо да зауставе сваку земљу на путу ка ЕУ. Остаје да видимо да ли је могуће до краја године да се отворе поглавља 32 и 34, каже Дачић.

Вицепремијер Дачић очекује и примедбе из ЕУ, које ће се првенствено односити на пројекат “Јужни ток”. „Једни сматрају да треба наставити, други да се све то реши пре почетка радова”, рекао је Дачић. Ту је и усаглашавање спољне политике са политиком ЕУ, на чему се, истиче, увелико ради. „Ми се са једне стране трудимо да идемо што дуже и даље, а с друге стране да поштујемо наше традиционалне пријатеље, као што је Руска Федерација”, каже Дачић, који је и министар спољних послова.

Коментаришући поруке из међународне заједнице да ће пратити посету председника Русије Владимира Путина Београду, Дачић је рекао да ће и Србија са великом пажњом пратити Путинов пут и учешће на самиту у Италији. „Не могу да разумем ставове неких политичких странака, опозицију која нас тера да кажемо председнику Руске Федерације – хајде да одложимо вашу посету. Та посета је билатерална ствар, нема везе са нашим главним спољно политичким циљем, а то је чланство у ЕУ”, нагласио је Дачић. Како је оценио, Путинова посета је позитивна, а наш народ ће сигурно са великим одушевљењем учествовати на манифестацијама поводом Ослобођења Београда.

Говорећи о односима у Влади и опаскама између функционера СПС-а Бранка Ружића и посланика СНС-а Александра Јовичића, Дачић је рекао да таквих личних ставова увек има, а да он и премијер такве ствари никада нису хтели да коментаришу. „Мислим да су односи у коалицији добри и коректни, посвећени смо питањима која су од националног и државног интереса. Ми смо добро сарађивали и сарађиваћемо и даље”, истакао је Дачић.

Ивица Дачић, иначе председник Социјалистичке партије Србије, рекао је да су реформе кључне за будућност његове странке, али и целе земље. „Ја сам захвалан овима који су извели Пети октобар, јер да њих није било, ем се СПС не би променио, ем грађани Србије не би видели какви су ови који су дошли”, каже Дачић. Он истиче да је Србија имала много пропуштених прилика, а да је Пети октобар једна од њих. „Људи су жељни промена и сада је шанса за Србију, јер реформе треба да учине да ово не буде још једна пропуштена прилика”, закључио је Дачић.

Извор: РТС