Најновије

Убрзати процедуре за извоз меса и млека у Царинску унију Вести

Министарка пољоприреде Снежана Богосављевић-Бошковић најавила је да ће током предстојеће посете Москви затражити од руских партнера да помогну у убрзању процедура издавања дозвола српским произвођачима меса и млека за извоз у земаље чланице Царинског савеза (Русија, Белорусија, Казахстан). „Замолићемо руску страну да након стицања услова за извоз на руско тржиште нашим произвођачима меса и млека помогне да се убрза процедура издавања исте дозволе и од стране њихових партнера земаља чланица Царинског савеза”, рекла је министарка Танјугу.

Богосављевић-Бошковић ће од 6. до 8. октобра у Москви учествовати на заседању Међувладиног српско-руског комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу. „Иако је договорено убрзање тих процедура, у пракси су се појавили проблеми, јер поједине чланице Царинског савеза, пре свега Казахстан, недовољно брзо одговарају на српско-руски договор о убрзању тих процедура, што ствара проблеме јер је потребна сагласност свих земља чланица Уније”, додала је министарка.

Она је навела да ће српска страна предложити и даљу либерализацију трговине пољопривредним и прехрамбеним производима, пре свега оним који су изузети из режима слободне трговине, као што су бели шећер, неке врсте меса, одређене врсте сирева, неке врсте алкохолних пића, што би било и те како подстицајно за поједине видове наше пољопривредне производње и наше прехрамбене индустрије. „Разговараћемо и о могућности да руски инвеститори улажу у наш прехрамбени сектор, јер је велики број предузећа у овој области која су код нас предмет приватизације и верујем да ће нека бити интересантна и за руске инвеститоре”, казала је министарка, која је додала да ће на том заседању посебно бити разматрана питања која се тичу сарадње у области пољопривреде. Предложићемо, навела је, и сарадњу у смислу подршке заинтересовним компанијама да учествују на изложбеним манифестацијама које се одржавају на територији Србије и Руске федерације.

Министарка је прецизирала да ће позвати руске компаније да у што већем броју учествују на нашем новосадском сајму 2015. године, који је иначе упутио позив Руској страни да буде земља партнер на овом сајму. „Наш план је да руској страни захвалимо на разумевању и досадашњој сарадњи, али и да укажемо на нове могућности, као и извесне процедуралне и техничке проблеме чијим би се отклањањем ова сарадња учинила још бољом”, казала је министарка. Она је указала да се сарадња Србије и Русије развија на свим нивоима и да је претходни састанак у августу који је иницирао руски министар пољопривреде Николај Фјодоров допринео значајном унапређењу дотадашње сарадње између две земље у области пољопривреде.  „Надам се да ће тако бити и овог пута”, рекла је министарка.

Она је најавила да ће у среду, 8. октобра на позив министра пољопривреде Русије присуствовати церемонији свечаног отварања међународне пољопривредне изложбе “Златна јесен – 2014”, а истог дана ће имати и билатерални сусрет са руским колегом. Биће то, како је рекла, прилика да још једном размотримо и подржимо иницијативе које су истакнуте на претходном заседању међувладиног руско-српског комитета. Богосављевић-Бошковић је додала да су посете и радни састанци са највишим званичницима Русије у области пољопривреде само део напора на путу јачања међународних позиција српске пољопривреде.

Извор: Танјуг

Категорије: Вести|Министри