Најновије

Антић у Москви са руским министром енергетике Александром Новаком Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се у Москви са руским министром енергетике Александром Новаком. Антић у Москви борави поводом XIII  заседања Међувладиног српско-руског комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу.

На састанку је српски министар енергетике обавестио руског колегу да су услед поплава, енергетски биланси Републике Србије измењени у складу са новонасталом ситуацијом.

Министри енергетике две земље сложили су се да је сигурност снабдевања гасом једно од кључних питања током зимске сезоне. Руска страна учиниће све да Србији обезбеди уговорене и потребне количине гаса, како би се обезбедило стабилно снабдевање тим енергентом током наступајуће сезоне.

На састанку се разговарало и о НИС-у, а двојица министара су констатовала да је неопходно да обе стране у наредном периоду буду ангажованије у спровођењу стратегије развоја те нафтне компаније, посебно у области будућих инвестиција.

Министри енергетике Србије и Руске Федерације разговарали су и о дуговању српске хемијске индустрије према енергетским компанијама. Они су се договорили да ће бити направљен План финансијске консолидације, као и Стратегија за њихово снабдевање енергентима. На састанку одржаном у Москви, двојица министара усагласила су се око Меморандума у области енергетске ефикасности, очувања енергије и обновљивих извора енергије, који ће бити потписан током предстојеће посете председника Руске Федерације Србији.

Извор: Министарство рударства и енергетике