Најновије

Богосављевић Бошковић у Бечу о зеленој енергији и органској храни Вести

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић најавила је да ће 9. и 10. октобра у Бечу учествовати у раду две конференције о одрживој, “зеленој” енергији и производњи органске хране. „Реч је о две изузетно важне конференције, под називом Региони – кључни актери за заокрет у енергетици и Конвенција централно-европске иницијативе“, рекла је Богосављевић Бошковић.

Најважније теме биће подстицање транзиције у енергетском сектору кроз веће коришћење обновљивих извора енергије, смањење употребе фосилних горива, заштита животне средине и спречавање климатских промена, навела је министарка. Она је додала да се данас око 82 одсто енергије у свету добија из необновљивих извора енергије, а да су прогнозе међународне организације за енергетику да ће коришћење обновљивих извора енергије у наредним годинама расти и да ће до 2035. године достићи 31 одсто, али и да ће конвенционална горива и даље бити важан и доминантан енергент.

„Због спречавања климатских промена говориће се и о предности употребе природног гаса у односу на нуклеарну енергију и постројења која раде на угаљ“, рекла је Богосављевић Бошковић. Она је додала да очекује да посебно интересантна буде тема пољоприведе и очувања земљишта и природних ресурса у контексту климатских промена. „Трендови као што су органска храна могу бити посебно интересантни за нашу пољопривредну праксу. Органски и локално узгајани производи за које влада посебно интересовање у економски развијеним земљама говоре да је за потрошаче данас више неко икад раније важно поверење и квалитет производа“, додала је министарка.

„Очекујем да са колегама министрима учесницима ове Конференције поделим искуства и идеје како да на најбољи начин искористимо ове трендове и истовремено допринесемо очувању ресурса и спречавању климатских промена“, казала је Богосављевић Бошковић.

Извор: Курир

Категорије: Вести|Министри