Најновије

Србија жели јачање сарадње са Русијом у области енергетике Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је на 13. заседању Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Републике Србије и Руске Федерације, у својству копредседника Мешовитог комитета и шефа српске делегације.

Шеф српске дипломатије предводио је делегацију Републике Србије и у разговорима са руским министром енергетике Александром Новаком.

Министар Дачић је након састанака истакао да су економски односи Србије и Русије добри, али и даље испод нивоа политичких односа.

„Спољнотрговинска размена од три милијарде долара још је сувише мала да би исказала веома добре политичке односе између Русије и Србије. Зато ће наш циљ бити да што више увећамо ту размену”, поручио је Дачић и истакао да се током разговора у Москви разматрао читав низ билатералних економских питања, нарочито питање даље либерализације трговине, односно ширење листе прозвода за које није потребна царина.

Шеф српске дипломатије посебно се осврнуо на питање енергетике, јер је највећи део спољнотрговинске размене две земље управо чини увоз нафте и гаса у Србију.

Дачић је поручио да Србија и Русија немају проблем око пројекта „Јужни ток”: „Србија жели да гради „Јужни ток”, припреме добро иду, све остале проблеме Русија треба да реши са Бриселом”, рекао је Дачић и нагласио да Србија жели да настави сарадњу са Руском Федерацијом у области енергетике и реши питање приватизације неких предузећа.

„Важно је да се обезбеде енергенти за следећу зиму, како би Србија, у случају кризе у дотоку гаса преко Украјине, нашла начин да буде обезбеђена преко руских партнера”, објаснио је Дачић.

Као посебно питање министар Дачић је издвојио дугове који постоје према „Гаспрому” и Нафтној индустрији Србије, као и могућност да се кроз државну политику враћања тих дугова реши и питање појединих предузећа, као што је „Петрохемија”.

„Очекујемо помоћ руске стране у решавању проблема „Петрохемије”, а нарочито у проналажењу руског, инвеститора за ово предузеће”, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.

У разговору са руским званичницима истакнуто је да је пољопривреда наша велика развојна шанса, нарочито због режима слободне трговине са Руском Федерацијом који је на снази више од 10 година. За разлику од енергетског сектора, нагласио је Дачић, у области пољопривреде Србија бележи суфицит.

На крају, шеф српске дипломатије још једном је поновио да ће Србија чувати своје пријатељство са Русијом.

„Србија је једина земља која жели да буде чланица ЕУ, а која се није придружила санкцијама против Русије. Ми ћемо нашу сарадњу и даље наставити и са великом радошћу чекамо посету председника Путина следеће недеље”.

Извор: Министарство спољних послова