Ивица Дачић у емисији "Упитник" Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић гостујући у емисији “Упитник” на РТС рекао је да је за Србију неприхватљиво увођење санкција Русији и да би, када би то учинила, радила директно против својих националних и државних интереса. „Да Србија уведе санкције свом највећем политичком партнеру, Русији, од којег зависи наш национални државни интерес – тај ко би то урадио, радио би директно против националног и државног интереса”, рекао је Дачић. Он је рекао да је у Бриселу затражио да га више не питају на ту тему, јер је то завршена прича – Србија подржава територијални интегритет Украјине, али не уводи санкције Русији.

Дачић је поставио и питање ко ће подржавати Србију у Савету безбедности УН ако се Србија одрекне својих савезника Русије и Кине, које су, према његовим речима, једина брана за пријем Косова у УН. Дачић је рекао и да је раније с Путином разговарао о дилемама везаним за европске интеграције и Евроазијски савез и да му је руски председник тада рекао да су то “глупости” зато што је Србија у другачијој позицији од Грузије, Украјине или Молдавије, које су биле део СССР.

Дачић је рекао да Србија поштује препоруку ЕУ “да се не заузима празан простор” који је настао због санкција ЕУ и Русије, већ Србија заузима простор који ионако има по разним, раније постигнутим, уговорима. „Наша шанса века је она када смо потписали споразум о слободној трговини са Русијом. Ми ту шансу нисмо довољно искористили јер више волимо да послујемо са неким другима. Ми треба да искористимо оно што имамо као споразум већ 15 година”, нагласио је Дачић.

Говорећи о предстојећој посети Београду руског председника Владимира Путина, министар Дачић је рекао да ће главне теме разговора бити даља либерализација билатералне спољне трговине, дуговања према руској страни и питање “Петрохемије”, нижа цена гаса за индустријске потрошаче и кредит за железницу. Он је одбацио наводе да су на Србију вршени притисци због те посете и да не треба очекивати никакве последице. „Ми не учествујемо у њиховим ратовима, ми водимо рачуна о сопственим интересима”, рекао је Дачић и подсетио да ће Путин после Београда отпутовати у Милано.

С друге стране, последњи британски премијер који је био у Београду била је Маргарет Тачер поводом Титове сахране, приметио је он и запитао када је неки амерички председник посетио Србију последњи пут.

Дачић је изјавио да позив на Војну параду поводом ослобођења Београда није упућен председнику САД Бараку Обами и премијеру Велике Британије Дејвиду Камерону, већ дипломатским представницима тих земаља. „Позиви нису упућени њима. Биће позвани њихови представници овде у земљи. Када је реч о дипломатским представницима, сви наши савезници ће бити позвани”, рекао је Дачић.

Говорећи о усаглашавању спољне политике Србије са ЕУ, он је рекао да Србија, као и друге земље кандидати за чланство, треба да усагласи спољну и безбедносну политику до краја преговора, што је, како је рекао, још далеко. „Све одлуке које Србија доноси су тешке, али морамо да доносимо одлуке које ће Србију вући напред”, рекао је он, наводећи као пример Споразум о стабилизацији и придруживању и Бриселски споразум.

Шеф српске дипломатије оценио је да је заједничка спољна политика ЕУ имала успеха једино у дијалогу Београда и Приштине, захваљујући високој представници ЕУ Кетрин Ештон и осталим учесницима разговора. „Шта је са заједничком политиком у односу на Кипар, Македонију, Косово, војне интервенције широм света?”, запитао је он.

Говорећи о односима Србије и НАТО-а, Дачић је рекао да ће Србија ускоро потписати споразум о индивидуалном партнерству – ИПАП што је, према његовим речима, највиши ниво сарадње земље која не жели да буде чланица НАТО-а.

Извор: Танјуг и РТС