Подела Косова добро решење Вести

„Сматрам да би подела Косова и Метохије била једно од бољих решења и да би то било у интересу и Срба и Албанаца. Такав договор, односно трајно решење односа Београда и Приштине, могао би да се постигне на међународној конференцији под покровитељством ЕУ, али и САД и Русије“. Ово за „Новости“ поручује вицепремијер и шеф дипломатије Ивица Дачић поводом порука шефа руске канцеларије у Приштини Андреја Шугурова, који је према тврдњама приштинских медија, поново изнео идеју о размени територија:

– Мањине на КиМ немају будућност на Косову и због тога би размена територија била најоправданија опција за обе стране, а стање треба да се врати на средину прошлог века, када је Прешевска долина била косовска, а север српски – рекао је Шугуров, уз напомену да је то његов лични став.

Међутим, за овакав сценарио расплета односа, нема званичне подршке ни у Београду ни у Приштини ни у већини светских центара моћи. И сам министар Дачић наглашава да је идеја о подели његово лично мишљење и да Србија наставља досадашњу политику проналажења решења кроз политички дијалог:

– Наше позиције остају непромењене, а то је да нећемо признати једнострано проглашену независност КиМ.

Извор: Новости