Најновије

Србија потпуно спремна за преговарачки процес о чланству у ЕУ Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је са министром за Европу, интеграције и међународне послове Републике Аустрије Себастијаном Курцом. Дачић је билатералне односе две земље оценио као веома добре и изразио спремност за њихово даље унапређење. Захвалио се Аустрији на подршци у процесу евроинтеграција и истакао да је Србија потпуно спремна за преговарачки процес о чланству у Европској унији. Српски шеф дипломатије поручио је аустријском колеги да Србија очекује подршку Аустрије да се до краја године отворе прва преговарачка поглавља.

Дачић је оценио да је избор Аустријанца Јоханеса Хана за европског комесара за суседску политику и преговоре о проширењу ЕУ добра вест за Србију, јер познаје регион и залаже се за политику проширења.

Поводом предстојећег председавања Србије ОЕБС-у, министар Дачић је подвукао спремност да се међусобни контакти интензивирају како би се што успешније реализовали приоритети ОЕБС-а и ојачао његов допринос успостављању стабилности. Дачић је овом приликом поздравио кандидатуре Немачке и Аустрије за наредне председавајуће ОЕБС-у.

Током разговора Дачић се захвалио Аустрији, која је након избијања поплава у Србији, међу првима упутила помоћ.

Извор: Министарство спољних послова