Најновије

Дачић отворио излагање наше делегације на скринингу о поглављу 31 Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић предводи делегацију Србије на билатералном скринингу о Поглављу 31 о питањима спољне, безбедносне и одбрамбене политике, који се данас одржава у Бриселу.

Отварајући обраћање наше стране европским експертима, министар Дачић подвукао је јасну стратешку опредељеност Србије за чланство у Европској унији, додавши да је позитивна оцена коју је наш досадашњи учинак на европском путу добио у Извештају Европске комисије свакако велики подстицај за наставак процеса.

Србија посебну пажњу придаје преговорима у области спољне, безбедносне и одбрамбене политике, јер жели да се потврди као релевантан и одговоран партнер ЕУ и допринесе успешности европских политика. Рeпублика Србија као земља кандидат даје допринос напорима за очување глобалног мира и стабилности и учествује у многим активностима ЕУ као равноправан чинилац, што потврђује и наш ангажман у мисијама ЕУ, рекао је министар.

Шеф српске дипломатије рекао је да је политичка и друштвена опредељеност за вредности ЕУ у Србији неупитна – све парламентарне странке залажу се за чланство у Унији, а испитивања јавног мњења показују да стaновништво већински подржава овакву политику.

С друге стране, рекао је министар, свесни смо да се од нас много очекује, али и решени да реформама унапредимо ситуацију у земљи и њен положај у свету.

Осврнувши се на предстојеће председавање ОЕБС-у, министар Дачић је рекао да ће се Србија и на том плану доказати као кредибилан међународни партнер, који ће непристрасно и конструктивно водити тако велику мултилатералну организацију, с којом би ЕУ требало да изгради чвршће односе, на чему ће Србија током наредне године такође радити.

Експерти Министарства спољних послова, које је носилац преговора о овом поглављу, током дана ће, уз колеге из Mинистарстава одбране, унутрашњих послова, правде, финансија, као и Министарства трговине, туризма и телекомуникација, те Безбедносно-информативне агенције, Канцелaрије савета за националну безбедност и заштиту тајних података и Канцеларије за европске интеграције, образлагати стручњацима Европске комисије и Европске службе за спољне послове усаглашеност наших прописа са правним тековинама ЕУ у области спољне, безбедносне и одбрамбене политике.

Почетак скрининга протекао је у врло отвореној атмосфери, на чему су се европски стручњаци захвалили нашим представницима, чију су припремљеност и посвећеност процесу преговора похвалили.

Међу темама о којима ће наша страна данас говорити, а представници ЕУ моћи да поставе питања након излагања, налазе се и формулисање и вођење спољне, безбедносне и одбрамбене политике, регионална сарадња са суседима и регионалне иницијативе, преглед политичког дијалога са другим земљама и регионима, те унапређење циљева политике људских права у спољној политици.

Извор: Министарство спољних послова