Најновије

Ивица Дачић за “Данас” Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић специјално за “Данас” наком скрининга о спољној политици.

“Саговорницима у Бриселу сам пренео уверавања да ће, како је и предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању и Преговарашким оквиром, Србија до ступања у чланство у Европској унији у потпуности усагласити спољну, безбедноснуо и одбрамбену политику са ЕУ”, навео је у изјави за Данас из седишта ЕУ први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић.

Он је предводио делегацију Србије на билатералном скринингу за поглавље 31 у преговорима са ЕУ, која се односи на спољну политику и безбедност.

Шеф српске дипломатије преноси да је казао да би Србија веома ценила уколико би у складу са одредбама Солунске агенде, ЕУ иницирала процес консултација или брифинга који би укључио и земље кандидате, нарочито када је реч о политичким, економским и безбедносно осетљивим питањима.

“Србија се придружила практично свим декларацијама Савета ЕУ, изузев оних које су се тицале кризе у Украјини и увођења санкција Руској Федерацији. Независно од тога, континуирано истичемо нашу пуну подршку територијалном интегритету и суверенитету свих чланица УН, укључујући Украјину. Међутим, имајући у виду сопствена искуства из прошлости, као и историјске, културне и економске везе за Руском Федерацијом, Србија се не може придруживати санкцијама ЕУ према Руској Федерацији”, прецизира министар Дачић.

Ивица Дачић наглашава да у ситуацију у којој Србија из Русије увози 95 одсто гаса, за који нема алтернативу, нисмо у позицији да доносимо искључиве одлуке.

„Истовремено, уважавајући став ЕУ и поштујући принцип солидарности, не користимо ситуацију која је настала међусобним увођењем санкција да бисмо подстицали свој извоз на руско тржиште у тренутку када је оно затворено за робу из ЕУ. Србија остаје привржена сарадњи са државама чланицама ЕУ и европским институцијама“, истиче Дачић.

Дачић поручује да је Србија у потпуности посвећена спровођењу свеобухватних реформи и спремна је да убрза темпо отварања преговарачких поглавља како би усклађивањем са европским стандардима модернизовала и ојачала институције и убрзала економски и социјални опоравак земље.

Ивица Дачић указује да Србија искрено верује да процес интеграције у ЕУ неће бити коначан и заокружен док читав регион не уђе у Унију. „То представља историјски подухват који подразумева и континуиране напоре како би се превазишло наслеђе из ближе и даље прошлости“, поручује први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић.

Извор: Данас