Најновије

Интервју Бранка Ружића за “Политику” Вести

Све оно што се може прочитати у медијима ни на који начин не може да угрози функционисање Владе, нити видим да је премијер Вучић било где дао и најмању назнаку размишљања о некој реконструкцији, каже Бранко Ружић, председник Извршног одбора Социјалистичке партије Србије, одговарајући на питање може ли СПС остати у овој влади до краја њеног мандата.

Ружић је вероватно до сада био и један од најчешћих узрочника дизања притиска у СНС-у, али у разговору за „Политику” делује врло помирљиво, истичући да су приче о сукобима и реконструкцији Владе, пре свега, медијске спекулације.

-И премијер Вучић и потпредседник Дачић изнели су у више наврата да Влада функционише на сасвим задовољавајући начин и да све оно што је од стратешког значаја по грађане и грађанке Србије, као и само функционисање Владе, као пут трасирају њих двојица.

А како на позицију СПС-а могу да се одразе неки процеси који су у току, рецимо случајеви Галеника и бившег шефа Дачићевог кабинета Бранка Лазаревића? Он је у оптуженом предлогу означен као члан Шарићевог нарко-клана, што није наивна ствар.

-Пре свега, многи оптужени предлози и многе тенденције ка криминализацији СПС-а и неких од функционера СПС-а трају већ дуже од шест година. И за тих шест година СПС сасвим стабилно стоји, има благи тренд раста, тако да ни на који начин не видим да би такве ствари могле да утичу на СПС. А што се нас тиче, сви који су прекршили закон и ако се, уз поштовање пресупције невиности, то утврди и буду осуђени и уколико правосуђе буде на независан, објективан начин донео квалификоване пресуде, сматрам да то уопште није спорно. Не сме бити спорно сутра ни СПС-у, уколико је реч о неком њиховом човеку или било којој другој политичкој партији.

А, рецимо, у ситуацији да суд пресуди да је Лазаревић крив, мислите ли заиста да јавност може да поверује у то да министар полиције у то време, Дачић, није могао да зна ништа о томе шта је радио његов шеф кабинета?

-Мислим да би било крајње неодговорно са моје стране да се бавим хипотезама. Као што знате, читава та прича покренута је с афером “Банана” и ја сам тада рекао да је то покушај државног удара. Прошло је време од тада, нисам видео да је било ко процесуиран. Тако да не могу да се бавим хипотезама. Подизање оптужног предлога вероватно је базирано на неким елементима који су довољни да се оптужни предлог подигне, али то је далеко од судског епилога.

Да ли овај случај осећате као стални мач над главом СПС-а, који може да се спусти сваког тренутка или да још дуго стоји као претња?

-Ми искрено желимо да верујемо у рад правосудних органа. Можда ово неко сматра мачем који ће држати изнад наше главе, али ми немамо разлога да тако мислимо. Лично заиста немам разлога да размишљам у тим категоријама и мислим да је далеко од тога да је СПС криминализован толико колико се у јавности представља. Ми смо малтене за ових шест-седам година више криминализовани него што је криминализован режим Слободана Милошевића после 5. октобра, али нисам видео да су процесуирања ишла у толико великом броју и да је неки од процеса доживео судски епилог.

Пошто желите да верујете у парвосуђе и најавили сте тужбу против Јовичића, јесте ли је већ поднели?

-Та тема је медијски већ довољно експлоатисана да нема потребе да је коментаришем. Дакле, неки други органи ће се тиме бавити, то није мој ниво и не желим о томе да причам.

Судски или политички органи, или…?

-Не знам који би други органи могли да се баве осим судских.

Колико још увреда и оптужби СПС може да истрпи?

-Пре свега, лично нисам био у полемици ни са ким, тако да нећу то да коментаришем. Све што се дешава оцењено је и од стране председника Дачића као бесмислица. Тако да не видим разлог да уопште коментаришем нешто уколико Влада функционише на начин који је компатибилан циљевима које је та влада поставила и уколико СПС своји кадровским потенцијалом помаже реализацију тих циљева. Можда је реч о различитом поимању политичке културе, можда се ради о различитим сензибилитетима, различитим личностима и то, наравно, доводи до тога.

Дакле, не мислите да је ова влада са СНС-ом лош потез СПС-а?

-Ова влада , што се тиче и СНС-а пре свега, јесте мудар потез. Уверен сам да је СНС уважавао чињеницу да СПС има изузетно добар кадровски потенцијал, такође и чињенице да је важно поделити одговорност с неким и да је можда потребан коректив када сте толико велика странка с толиким утемељењем у бирачком телу да можете да апсолутно владате у једној држави. Што се тиче нас, ево баналног примера: да је СПС данас у опозицији, можда бисмо ми имали за неки поен виши рејтинг, али да ли бисмо имали ту историјску шансу да помогнемо Србији, а и нашој странци, чињеницом да ће председавање ОЕБС-ом, и то у такорећи хладноратовској атмосфери, преузети управо министар спољних послова који је уједно и председник СПС-а? Он ће, сигуран сам, својом мудрошћу и дипломатском активношћу успети да још више појача и кредибилитет државе Србије и њега лично, самим тим и СПС-а.

Када кажете да сте у Влади и као коректив, на који сте начин као левичари кориговали неке либералније концепте у овој влади када је реч о активним мерама штедење?

-Не бих рекао да смо у том делу могли да утичемо доминантно. Било би неодгоорно рећи да смо ми као коректив ту могли да утичемо, из простог разлога што је то фазни приступ примењивању мара који би у старту морале да буду такве какве јесу, дакле нимало популарне, али с ефектима на неки средњи рок који ће помоћи да се те мере ублаже.

Уочи избора говорили сте да реформе не треба да буду аутоматски удар на радничку класу, али многи пензионери управо тако доживљавају ово смањење пензија. Осећате ли кривицу?

-Не осећамо ни промил кривице у СПС-у, из простог разлога што у Србији живи око 1,7 милиона пензионера, дакле људи с правом гласа.

Кажете, сами су то тражили?

-Не, никада то не би рекао али очигледно је да су доминантно гласали управо за СНС. И немојмо сада спочитавати СНС-у или СПС-у зашто је таква ситуација. СНС је идеолошки и програмски чак дијаметрално супротан од СПС-а, та странка има апсолутну већину у бирачком телу Србије, она је та локомотива која води и предлаже одрђене мере које треба применити. И морам рећи да је одлука да се пензије и плате до 25.000 динара не смањују, колико год то некима звучало лицемерно, социјално одговоран потез ове владе. Али ми не можемо као странка бежати од тога да смо и ми подржали те мере, јер јесмо. И носимо одговорност за тако нешто, али не осећамо било какву кривицу.

Хоћете ли на параду 16, октобра?

-Наравно то је велики догађај за Србију, долазак председника Путина је доказ пријатељства према Србији. Али, важно је, када говоримо о нашој спољнополитичкој оријентацији, да будемо реалистични. Братство са Русима, партнерство са ЕУ превасходно, пријатељство са Кином, колегијалност са САД- све те четири речи јесу синоними уколико хоћете рационално да водите политику, а политика се мора водити искључиво на бази рација, не емоција. Важно је, дакле, да размишљамо о томе где смо кренули, шта је стратешки правац Владе Србије и овог друштва. Да уважимо разне чињенице и да из свега тога извучемо поуке и да покушамо да не будемо жртве неких глобалних политичких прекомпозиција на пољу утицаја. А што се тиче параде 16. октобра, ако буде организованог одласка посланика у складу с државним протоколом, наравно да ће ми бити част да присуствујем.

Борис Тадић закључује да ће после Нове године притисак да се јасније одредимо у вези с украјинском кризом бити оштрији.

-Све што господин Тадић говори јесте нешто што он као искуствено поткован човек може да говори и да понекад чак и сеири над судбином своје државе без икаквог разлога. Ја, дакле, не очекујем ће руководство Србије направити ниједну грешку која би могла да допринесе да дође до неких притисака. И немојмо гајити илузије да ће украјинска криза трајати још шест месеци, она ће трајати као сукоб ниског интезитета, сигуран сам, четири до пет година. И то ће бити завршено управо оног момента када се прекомпозиција утицаја на глобалном нивоу буде завршила. Али зато ми морамо бити мудри и морамо имати у виду да смо опет у епицентру  интересовања глобалних сила. Јер ако нам 16. октобра долази Путин, а нашег премијер телефонски позове потпредседник САД Бајден, онда је сасвим јасно да је фокус на нама. Било би боље да га искористимо.

О НАТО-у без емоција

И када говоримо о НАТО-у, морамо то чинити без емоција, него да видимо шта је корист “кост енд бенефит” анализа потенцијалне сарадње. Када причамо о војној неутралности, важно је да будемо свесни чињенице да смо досегли један од највиших нивоа сарадње са НАТО-ом, када се говори о државама које нису чланице НАТО-а. И не видим о окружењу другу организацију с којом можемо успешније да сарађујемо. Говорим наравно и о програмима Партнерства за мир, али и о скоро одржаној вежби која је била под покровитељством НАТО-а. Мислим да су то ствари које се такође отворити овде у Србији. Наша војна неутралност је нешто што је наша државна политика и ми од ње неодступамо у овом времену и у овом периоду…

Али?

-Али та неутралност мора да буде јасна, не може неутралност да преваже на једну или другу старну. Постоје различите доктрине неутралности, неутралност мора да осликава мудрост државне политике. И не кажем да треба отворити питање неутралности, само говорим да треба да дефинишемо шта је наша неутралност. Уверен сам да су и то теме које се помињу и које ће бити помињане и на разговорима са председником Путином и у овом телефонском разговору који је био инициран из Вашингтона.

Хоћете ли доћи пред Б92, у знак подршке Ољи Бећковић?

-Ја сам сасвим јасно рекао шта мислим о томе и нема потребе да се негде појављујем и згрћем политичке поене на томе. То ми и није била идеја. Ја се само борим за вредности за које се бори ова влада. Премијер Вучић је дао озбиљну изјаву поводом извештаја ЕК и ја подржавам ту идеју да се истраже сви ти који раде „испод жита” у нашим медијима. Мислим да то заслужује подршку свих политичара а пре свега оних који су криминализовани свих ових година у медијима, пре свега таблоидним.

Извор: Политика