Најновије

Ускоро готов план за реструктурирање Србијагаса Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић најавио је да ће врло брзо бити усвојене полазне основе за план реструктурирања Србијагаса, као и да ће до краја године бити усвојен нови Закон о енергетици. Антић је отварајући Сајам енергетике и екологије рекао да ће у новом Закону бити имплементиране све мере из Трећег пакета директива истакавши да је Србија управо у области енергетике отишла најдаље у процесу придруживања ЕУ. Он је напоменуо да је Србија чланица Енергетске заједнице. Антић је казао да би у наредним данима и недељама требало да буду усвојене и полазне основе за план реструктурирања Србијагаса и нагласио да би то предузеће од 31.марта требало да буде модерно организована енергетска компанија у складу са европским принципима на чији рад неће бити примедби.

Усвајање закона, како је казао Антић, омогућиће још једну озбиљну инвестицију као што је Трансбалкански енергетски коридор који би требало да омогући нову маршуту за пренос енергије на високом напону – од Украјине, Молдавије, кроз Србију па даље ка другим земљама. Како је рекао у том пројекту, део посла имаће Електромрежа Србије. Антић је новинарима прецизирао да је реч о коридору који је у енергетском смислу високонапонски, односно реч је о паневропском пројекту који би требало да обезбеди да струја из источне Европе где су цене јефтиније прође ка западној Европи где су цене знатно скупље.

Он је навео да тај пројекат има високу економску оправданост и логику. На питање како ће бити пројекат финансиран, Антић је одговорио да ће Електромрежа део финансирати из својих средстава а да ће, с друге стране други део ће финансијски подржати неке од банака. „Реч је о пројекту око чијег финансирања неће бити проблема“, поручио је Антић, наводећи да је интерес Србије у њему вишеструк, односно да ће с једне стране наплатити струју, а с друге стране утицаће на повећање наше енергетске безбедности.

Антић је рекао да се са колегама из Румуније разговара о првим корацима на првој деоници, а да ће се након почетних корака пројекат реализовати по фазама, односно најпре ће бити представљен пројекат, а након тога ће се дефинисати финансијска конструкција.          

Министар рударства и енергетике Александар Антић верује да ће током предстојеће посете председника Русије Владимира Путина представници Владе Србије, уколико буде простора, са њим разговарати и о енергетским питањима, пре свега о решавању проблема дуговања Петрохемије. „Верујем да ће Путин и наш премијер Александар Вучић и то прокоментарисати“, рекао је Антић новинарима на Београдском сајму.

Он је подсетио да дуговања Петрохемије према Нафтној индустрији Србије (НИС) износе око 260 милиона евра. „Ми смо ту већ направили одређене искораке. Свакодневно имамо разговоре са НИС-ом и Гаспромом“, рекао је Антић који очекује да ће до Путинове посете бити направљени додатни кораци у том правцу.

Антић је указао да Влада Србије са НИС-ом разговара да тај дуг „подели у три категорије“, како је прецизирао, то је отпис одређених потраживања, конверзија потраживања у влаништву у Петрохемији или проналажење неког модела за финансијско враћање одређеног дела средстава. Он је напоменуо да је о томе било речи и пре неколико месеци када је делегација Србије, коју је предводио Вучић, имала састанке и са Путином и са премијером Руске Федереације Дмитријем Медведевим.

Једна од најважнијих тема била су енергетска питања а међу којима је кључно – решавање питања хемијског комплекса, пре свега Петрохемије, као и могућност обезбеђивања нижих цена гаса, пре свега за хемијску индустрију. Министар је додао да се о том питању разговарало и прошле седмице током одржавања мешовитог комитета у Москви у чијем раду је учествовао и он и потпредседник владе Ивица Дачић.

Извор: Танјуг