За Србију веома важна сарадња са суседним земљама Посланичка група

МИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ, oвлашћени представник Посланичке групе Социјалистичке партије Србије на Трећој седници Другог редовног заседања      

Народне скупштине Републике Србије на заједничком јединственом претресу о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Хрватске о сарадњи у заштити од природних и других катастрофа о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Македоније о узајамном признавању возачких дозвола o Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Румуније о отварању међународног граничног прелаза Врачев Гај и Сокол на српско-румунској државној граници и Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Румуније о отварању међународног граничног прелаза Голубац и Нова Молдова на српско-румунској државној граници:

“Данас имамо на дневном реду четири закона о потврђивању споразума, који су важни за Републику Србију. Један је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Хрватске о сарадњи у заштити од природних и других катастрофа, а други је Споразум о узајамном признавању возачких дозвола. Споразум је закључен, а ми га данас ратификујемо, између Владе Републике Србије и Владе Републике Македоније. Имамо и два споразума који су закључени између Владе Републике Србије и Владе Румуније о отварању нових међуграничних прелаза.

Србија наставља путем плодне и добре међународне сарадње и то је један капитал који за будућност даје гаранцију да је Србија земља са којом може да се разговара, која је заинтересована за вишеструку сарадњу са светом, са широм међународном заједницом, али и са својим суседима.

Веома је важно да Србија, пре свега, добро сарађује са суседним земљама. То има значаја у смислу да је то једна добра препорука да Србија може да сарађује и са другим земљама које су географски удаљеније.

Онај ко не сарађује добро са суседима, који се са њима свађа, нема добре претпоставке за оно што су релације у тим односима са другим земљама, са другим народима у Европи и у свету. У народу се каже да више вреди добар комшија, него рођени брат у далеком свету. Наравно, ово условно треба узети, али ово је свакако нека истина у практичном смислу. То живот намеће, јер је у датом тренутку комшија је тај који први може да помогне, ако је то добар комшија, ако постоји међусобно поштовање, ако постоји добра сарадња, онда се тек види колико је то значајно.

Наравно, сарадњу треба обогаћивати у свим правцима и важно је да Србија као држава успоставља такву сарадњу која се регулише споразумима који се овде ратификују, али је исто тако важно да та сарадња постоји и између локалних самоуправа или неких других асоцијација на једном другом плану, што је наравно пракса, нарочито у оним локалним заједницама које су близу границе.

Када говоримо о Споразуму који је закључен између Владе Републике Србије и Владе Републике Хрватске о сарадњи у заштити од природних и других катастрофа, мислим да је то довољно јасно, тим пре што смо имали једну такву елементарну непогоду крупних размера у блиској прошлости, ове године у мају. Она се касније поновила у неким деловима земље и тек тада смо постали свесни колико је од значаја да се на време реагује када та елементарна непогода стиже издалека или стиже ту од суседа. Онда је та сарадња неопходна.

За сваку похвалу је закључивање једног таквог споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Хрватске и од значаја је да после расправе потврдимо овај споразум. То ће свакако предупредити оно што буде уследило у одређеном тренутку у будућности, елементарне непогоде, да ли су то поплаве, да ли су то неке друге непогоде, да ли су то акциденти изазвани хаваријама у индустријским постројењима итд.

Други споразум који је важан и који треба подржати и СПС је увек била на становишту да све споразуме које закључујемо са другим земљама, било у окружењу, било да су те земље удаљеније од нас, треба свакако подржати, јер то заправо чини велику погодност читавој земљи, нашем народу и нашим грађанима по одређеним аспектима живота и рада.

Данас живимо, наравно у својој држави, али то нису затворени системи и мислим да ће у будућности још више бити на делу једна жива комуникација, тако да смо  практично ми део једног слободног света. Ми смо становници земље и повезани смо и зависимо једни од других у сваком тренутку. Тога треба да постанемо свесни и наравно да нисмо довољни сами себи, као што ни други нису довољни сами себи.

Све неспоразуме које можда имамо са суседима или неким другим земљама треба изгладити, треба уложити енергију, исказати вољу да до договора и до слоге мора да се дође, јер само је то пут који обезбеђује у будућности једну бољу перспективу и неке боље погодности за наше грађане и за будуће генерације.

Овде је сасвим очигледно да је важно да имамо међусобно признавање возачких дозвола између Македоније и Србије. Сами знамо да смо у транзиту веома често присутни на територији Македоније, у јеку туристичке сезоне, али и не само тада, него и пословни људи имају своје транспорте, имају потребу за путовањима, тако да је то једна велика погодност да се на најједноставнији начин, без административних препрека, без икаквих потешкоћа путује у разним правцима и на север и на југ, а овде је реч о путовању кроз Македонију.

Такође, имамо људе који мењају место свог боравка, тако да се из многих околности могу наћи са боравком у Македонији или обрнуто, тако да је сасвим у реду и за сваку похвалу могућност да дође до признавања ових исправа.

Када говоримо о споразумима између Владе Републике Србије и Владе Румуније о отварању међуграничних прелаза, а овде је реч о међуграничном прелазу Голубац-Нова Молдова и имамо други прелаз, који се налази на територији општине Бела Црква, Врачјев гај-Сокол, мени је задовољство да у име Социјалистичке партије Србије подржим закључивање ових споразума, тим пре што сам ја и председник Парламентарне групе пријатељства са парламентарцима Румуније и  у контакту са њима исказала се, и са једне и са друге стране, велика жеља и потреба да се ти гранични прелази и даље отварају, да се поједностављује процедура тих граничних прелаза, мада ту има одређених проблема и зато је важно да и даље подржавамо и да дође до отварања ових прелаза.

Морам да кажем да ми сматрамо да је то веома значајно у циљу даље економске сарадње са Републиком Румунијом, али исто тако је важно зато што се остварује могућност коришћења ИПА фондова, значи програма између Румуније и Србије о коришћењу средстава које даје Европа, и у том смислу су већ реализовани многи програми између појединих локалних самоуправа са територије Румуније и са територије Републике Србије.

Наравно да је то у интересу и већинског становништва у Србији, тј. Срба, али је то значајно и за националну мањину Румуна која живи у Републици Србији, а свакако да је важно и за влашку националну мањину која у приличном броју живи јужно од Дунава у источној Србији.

Наравно, рекао бих да је веома важно због свега тога јер постоји велико интересовање и жеља ових људи, ових група, како већинског народа, тако и националних мањина, да дође до још ближе и јаче сарадње са нама пријатељском Румунијом.

Дакле, без обзира на доминирајућу свест о посебности влашког ентитета, Власи желе пуну сарадњу са Румунијом и немају никаквих предрасуда, Румунију сматрају пријатељском земљом, Румунију сматрају земљом која може успешно и добро са нама да сарађује и Власи веома радо, да тако кажем, остварују контакте са Румунима, али, наравно они имају своју свест о својој посебности, што не искључује једну добру и плодну сарадњу која је у интересу и једне и друге стране.

Та сарадња, када говоримо о суседима, је и живља и чешћа због самог географског положаја, због близине, али она се остварује у различитим сферама. Постоје већ потписани многи споразуми између појединих локалних самоуправа о пријатељству и сарадњи. На обе стране у културној сфери, такође, је велика заинтересованост за сарадњу између Србије и Румуније. Поменућу и то да је Задужбина Доситеја Обрадовића у Темишвару, а коју води наша уважена колегиница посланица Мира Драгаш. Од веома великог значаја је да све неспоразуме које имамо на тим релацијама и по другим питањима покушамо да решимо на најбољи могући начин без конфликта, у једном сагласју, како би могли заједнички и боље да живимо и са једне и са друге стране.

Дакле, у оваквом једном прилазу, са једним таквим ставом, Социјалистичка партија Србије подржава закључивање свих споразума са другим земљама, али наравно и са суседима. У том правцу наша Влада и наши министри треба даље да граде политику Србије. Из тих разлога Социјалистичка партија Србије са задовољством ће подржати ова четири споразума”.

Категорије: Посланичка група