Најновије

Дачић поклонио Кетрин Ештон икону Богородице тројеручице Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изјавио је, након опроштајног сусрета са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, да је она била једини објективни посредник у кризама на Западном Балкану. „То могу да кажем јер сам током 24 године бављења политиком био сведок свих већих криза у региону“ – рекао је Дачић новинарима у седишту Европске службе за спољне послове у Бриселу.

Он се посебно захвалио Ештон што је помогла да Србија ове године уђе у преговарачки процеш придруживања ЕУ, као и на стрпљењу које је показала током дугих сесија дијалога о нормализацији односа са Приштином. „Знам да јој није било лако, а једном је чак и свој рођендан морала да проведе са мном и косовским премијером Хашимом Тачијем јер је разговор трајао цео дан“ – истакао је он.

Дачић је најавио да ће састанак министара спољних послова и финансија земаља Западног Балкана у Београду бити одржан у четвртак, као што је и планирано, упркос страстима које су се узбуркале након инцидената на фудбалској утакмици Србија-Албанија. „Дијалог је сада нормална ствар, мада није историјска“ – рекао је министар спољних послова Србије, присећајући се времена када је и само руковање са Тачијем представљало сензацију.

Он је нагласио да је Србија решена да остане на европском путу, за који је рекао да је “дуг, али неповратан”, као и да ће спровести све на шта се обавезала потписивањем Бриселског споразума. Дачић је, у име Владе Србије и председника Томислава Николића, поклонио Ештон копију иконе Богородице Тројеручице, заштитнице српског народа.

Извор: Блиц