Dačić poklonio Ketrin Ešton ikonu Bogorodice trojeručice Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je, nakon oproštajnog susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, da je ona bila jedini objektivni posrednik u krizama na Zapadnom Balkanu. „To mogu da kažem jer sam tokom 24 godine bavljenja politikom bio svedok svih većih kriza u regionu“ – rekao je Dačić novinarima u sedištu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

On se posebno zahvalio Ešton što je pomogla da Srbija ove godine uđe u pregovarački proceš pridruživanja EU, kao i na strpljenju koje je pokazala tokom dugih sesija dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom. „Znam da joj nije bilo lako, a jednom je čak i svoj rođendan morala da provede sa mnom i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem jer je razgovor trajao ceo dan“ – istakao je on.

Dačić je najavio da će sastanak ministara spoljnih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana u Beogradu biti održan u četvrtak, kao što je i planirano, uprkos strastima koje su se uzburkale nakon incidenata na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija. „Dijalog je sada normalna stvar, mada nije istorijska“ – rekao je ministar spoljnih poslova Srbije, prisećajući se vremena kada je i samo rukovanje sa Tačijem predstavljalo senzaciju.

On je naglasio da je Srbija rešena da ostane na evropskom putu, za koji je rekao da je “dug, ali nepovratan”, kao i da će sprovesti sve na šta se obavezala potpisivanjem Briselskog sporazuma. Dačić je, u ime Vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića, poklonio Ešton kopiju ikone Bogorodice Trojeručice, zaštitnice srpskog naroda.

Izvor: Blic