Најновије

Александар Антић у посети РТБ Бор Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић посетио је Рударско-топионичарски басен Бор у намери да обиђе градилиште нове топионице и фабрике сумпорне киселине као и да  процени у којој је фази изградње највећи еколошки пројекат у Србији.

 Александар Антић је након разговора са генералним директорм борске компаније Благојем Спасковским изјавио да се у околини Бора тренутно налази доста компанија које су на светском гласу.

“У околини Бора је доста компанија које овде истражују и са њима морамо остварити сарадњу јер ће сутра, ако уђу у фазу отварања рудника и експлоатације, оне доћи овде код нас и ту прерађивати свој бакар“, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић и додао да је РТБ Бор у реструктурирању и да је  Агенција за приватизацију објавила оглас али не са идејом да га прода.

“Држава нема намеру да прода РТБ Бор, већ хоће да остане власник и да пронађе стратешког партнера који ће у инвестиционом смислу ући у технологију посла и бити наш партнер“, рекао је Антић и додао да је велико интересовање врло озбиљних компанија из иностранства за сарадњу са Басеном.

“Морам да поменем потенцијале неких страних компанија и инвестиционих фондова који имају озибљне намере да инвестирају у ову регију. Пре свих је то „Голдман Сакс“, инвестициони фонд који увек представља озбиљне играче у овој бранши“, рекао је Антић.

“Држава и РТБ ће заједно тражити стратешког партнера који ће уложити у рударство овог краја јер ће „Бор“ ускоро имати нову топионицу коју треба „нахранити“, истакао је Антић и додао да се заиста чине максимални напори да се овај објекат, који је од стратешког значаја за Србију, заврши у складу са роковима и динамиком која је предвиђена.  

“Овде ради 700 људи и радимо на томе да нова топионица буде завршена на време, јер је ова инвестиција једна од најважнијих за државу. Почетком рада, новa топионица би значајно допринела привредном расту Србије“, додао је Антић.

“Наш циљ је реализација овог пројекта и проналажење стратешког партнера и за „Железару“ у Смедереву,и решавање питања наше хемијске индустрије, пре свега „Петрохемије“, „Азотаре“ и „МСК“. То су кључни елементи програма Владе да би се привредни раст Србије у 2015. и 2016. подигао на ниво како би грађани Србије осетили квалитетнији помак на боље. Дубоко верујем, да пројекат у Бору напредује добро, а и да остали пројекти у Србији напредују у складу са очекивањима и да ћемо све циљеве остварити“, рекао је министар Антић.

Говорећи о заједничким пројектима Министарства рударства и енергетике и РТБ „Бор“  министар је истакао да је од јавног интереса да се рудник у Мајданпеку прошири, али незанемарујући екологију.

“Морамо водити рачуна и о здрављу људи у овом округу, јер је то кључно за њих и у том смислу ћемо интензивирати активности на еколошким пројектима“, закључио је Антић.

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

ГЛАВНОГ ОДБОРА СПС