Italija potvrdila podršku evrointegracijama Srbije Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je Andreu Oricija, direktora za Balkan Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije u svojstvu izaslanika ministarke inostranih poslova Federike Mogerini, koji će, kao specijalni predstavnik italijanskog predsedavanja EU, uzeti učešće na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova i ekonomije Zapadnog Balkana koji se danas održava u Beogradu.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo visokim nivoom bilateralnih odnosa. Ministar Dačić zahvalio se na kontinuiranoj podršci koju Republika Italija pruža Reublici Srbiji u procesu evropskih integracija. Oricio je potvrdio da će Italija nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu.

U domenu multilateralne saradnje konstatovano je da je predsedavanje Srbije OEBS-u, između ostalog, važno za potvrđivanje uloge Srbije kao faktora stabilnosti u regionu i pouzdanog međunarodnog partnera.

Na sastanku je razmatrano i pitanje saradnje u okviru Jadransko-jonske inicijative. Istaknut je značaj zajedničke saradnje u okviru Strategije za Jadronsko–jonski region i uručen formalni poziv ministru Dačiću za promociju Strategije 18. novembra u Briselu.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova