Најновије

Италија потврдила подршку евроинтеграцијама Србије Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је Андреу Ориција, директора за Балкан Министарства иностраних послова и међународне сарадње Републике Италије у својству изасланика министарке иностраних послова Федерике Могерини, који ће, као специјални представник италијанског председавања ЕУ, узети учешће на неформалном састанку министара спољних послова и економије Западног Балкана који се данас одржава у Београду.

Саговорници су изразили задовољство високим нивоом билатералних односа. Министар Дачић захвалио се на континуираној подршци коју Република Италија пружа Реублици Србији у процесу европских интеграција. Орицио је потврдио да ће Италија наставити да подржава Србију на њеном европском путу.

У домену мултилатералне сарадње констатовано је да је председавање Србије ОЕБС-у, између осталог, важно за потврђивање улоге Србије као фактора стабилности у региону и поузданог међународног партнера.

На састанку је разматрано и питање сарадње у оквиру Јадранско-јонске иницијативе. Истакнут је значај заједничке сарадње у оквиру Стратегије за Јадронско–јонски регион и уручен формални позив министру Дачићу за промоцију Стратегије 18. новембра у Бриселу.

Извор: Министарство спољних послова