Најновије

Тероризам и кријумчарење оружја изискују блиску сарадњу у региону Медитерана Вести

Потпредседница СПС, др Дијана Вукомановић учествовала је на Медитеранској конференцији, 27. и 28. октобра у Неуму (БиХ), на позив Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на којој су поред дипломатских представника земаља ОЕБС-а учествовало и шест земаља Медитерана које имају статус партнера за сарадњу: Алжир, Египат, Израел, Јордан, Мароко и Тунис, као и представници међународних организација и цивилног сектора.

Медитеранска конференција била је посвећена изузетно важним темама: „Незаконито кријумчарење малог и лаког наоружања и борба против тероризма у региону Медитерана“. Посебна сесија на конференцији је била посвећена разматрању улоге жена у јавном, политичком и економском животу у медитеранским земљама.

У свом уводном излагању, које је одржала у име колегиница и колега парламентараца из Парламентарне скупштине ОЕБС-а, др Вукомановић је истакла да „регион Медитерана има своју властиту специфичну динамику и безбедносне изазове који се не могу решавати без активне улоге и доприноса медитеранских земаља – партнера ОЕБС-а“.

Она је истакла да су теме Конференције истовремено и „животне теме, као и теме међународне политике, јер сви знамо да тероризам и кријумчарење оружја нема граница, да су терористи и кријумчари јако добро међусобно организовани, па би зато требало и званичне државне институције различитих земаља да се повезују“.

Вукомановић је нарочито истакла да је важно да подижемо свесност о овој врсти конфликата „јер су они близу нас, зато што укључују све нас,“ и констатовала да је „омладина нарочито угрожена јер су млади људи путем Интернета погрешно обавештени о дешавањима на кризним жариштима, и одучују се на авантуру која их може коштати живота,“ упозорила је Вукомановић.

Поред др Вукомановић, која је на Медитеранској конференцији учествовала у својству шефа делегације Скупштине Србије при Парламентарној скупштини ОЕБС-а, на Конференцији је учествовао и шеф дипломатске мисије Србије при ОЕБС-у у Бечу, амбасадор Вук Жугић, у својству председавајућег Медитеранске групе за контакт, будући да Србија преузима консекутивно преседавање ОЕБС-ом следеће 2015. године, након Швајцарске. Уводно излагање на овој конференцији имали су и Генерални секретар ОЕБС-а, Ламберто Заниер, као и заменик министра спољних послова Босне и Херцеговине, Ана Тришић Бабић.

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

ГЛАВНОГ ОДБОРА СПС