Најновије

СПС истиче црвени барјак левице Вести

Др Дијане Вукомановић, потпредседнице СПС-а одговарајући за недељник “НИН“ на питање да су посланици СПС у Народној скупштини Републике Србије критиковали Закон о раду, али су га на крају подржали и колико је, у таквим околностима, одрживо заклињање СПС-а у социјалдемократију одговорила је:

Погрешно је поистовећивати партије левице са синдикатима. Задатак партија левице је да у парламенту издејствују одрживи компромис у циљу отклањања катастрофалних последица пљачкашке приватизације и рекордног дефицита буџета у којему нема довољно средстава за социјалне трансфере.

Подсећам да је СПС гласао против концепта масовне приватизације српских фабрика, али узалуд. Подржали смо недавне измене Закона о раду зато да бисмо омогућили борбу државе против два највећа зла данашње економије: против црног тржишта рада и против сиве економије. Као што смо и недавно подржали мере штедње да бисмо на дужи рок избегли банкрот и одржали редовност исплате примања.

Наш задатак је да мењамо и унапређујемо ефикасност и културу рада у Србији – морамо да припремимо раднике да постану конкурентни – да се прилагоде суровим,  социјалдарвинистичким условима који данас владају на тржишту радне снаге.

Флексибилност, мобилност и стручност радне снаге су правила којима морамо сви да се прилагодимо: мораћемо да радимо два и више послова, ако желимо да добро зарађујемо, да путујемо на веће дистанце, или да се селимо из града у град у потрази за послом, и да се доживотно образујемо – да надограђујемо наша радна знања и вештине. Тако је свуда: од Бугарске и Румуније, преко Француске и Немачке, до Пољске и Русије – а поготово тако је и у Америци, Азији.

Пре свега са еколошким покретима и иницијативама младих људи, који поред жена постају наше главне циљне групе, настојимо да се профилишемо и као традиционално радничка левица, прилагођена тржишту рада и економији знања у 21. веку”.

Извор: НИН