Најновије

Сусрет парламентарних делегација Србије и Румуније Посланичка група

 У Дому Народне скупштине Републике Србије чланови Посланичке групе пријатељства са Румунијом разговарали су у оквиру више билатералних сусрета са парламентарном делагацијом Румуније. Током разговора указано је на значај унапређења сарадње две државе на свим нивоима.

Председник ПГП са Румунијом Милетић Михајловић оценио је да су односи две земље добри и истакао да ова Посланичка група подстиче унапређење сарадње са Румунијом на свим нивоима. Он је навео да је потребно унапредити сарадњу у области економије, културе, образовања, туризма, као и спорта. Михајловић је истакао и да је став Румуније о поштовању суверенитета Републике Србије и њене целовитости од великог значаја за Србију.

Чланови две делегације разговарали су о питањима остваривања права националних мањина у Србији и Румунији и националног идентитета Влаха и припадника румунске националне мањине у Србији и сложили се да су ова питања од изузетног значаја за обе државе.

Др Дијана Вукомановић, заменица председника Одбора за спољне послове у разговору са делегацијом парламента Румуније обавестила је саговорнике о напретку Србије у процецесу преговора са Европском унијом.

Вукомановић је навела да је од 35 поглавља билатерални и експланаторни скрининг завшен за 22 поглавља и указала на значај подршке коју Румунија пружа Србији у процесу евроинтеграција.

Дијана Вукомановић је оценила да је међупарламентарна сарадња од великог значаја за унапређење односа две земље. Она је додала и да је Србија опредељена за суседску сарадњу, као и очување стабилности и мира у региону. Захвалила је на принципијелној подршци Румуније да не призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Током разговора о предстојећем председавању Србије ОЕБС-ом, Вукомановић је оценила да српски политичари поседују неопходно релевантно искуство и истакла да председник Владе Републике Србије Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић воде врло интензивне међународне разговоре.

Категорије: Посланичка група