Најновије

Дачић у посети Краљевини Данској Вести

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, који данас борави у Копенхагену на позив данског колеге Мартина Лидегарда, изјавио је да је основни циљ његове посете развој билатералних односа, имајући у виду улогу коју Данска има на међународној политичкој сцени”.

Дачић је подсетио да је Данска држава која је мања по броју становника од Србије, али да има десет пута већи годишњи бруто друштвени производ.
“Такође, она се налази на првом месту у свету по борби против корупције, а на петом месту је по стварању доброг пословног амбијента за инвестиције”, истакао је Дачић.

Он је додао да је Данска једанаеста економија у свету и да “заиста имамо заједнички интерес, а ми можда и више него Данска, да развијамо наше билатералне односе”.
“У том смислу, следеће године очекујем и размену посета на вишем нивоу, размену премијерских посета, као и долазак мог колеге, министра спољних послова, да пробамо да нашу спољнотрговинску размену, која износи око 120 милиона евра, што више увећамо у наредном периоду”, казао је министар Дачић.

Према његовим речима, нарочито има доста простора за сарадњу у области пољопривреде и енергетике.

Он је, како је рекао, са саговорницима у Копенхагену разменио и погледе везане за ситуацију на међународној политичкој сцени, о актуелним међународним кризама, као и о координацији наших активности кад је реч о српском председавању ОЕБС-у следеће године.

“Данска је јасно исказала своју недвосмислену подршку да жели да Србију што пре види у Европској унији и да у том смислу можемо рачунати на њу”, закључио је шеф српске дипломатије.

Извор: Танјуг