Најновије

Нисмо тражили увођење акциза на струју Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да не верује да је увођење акциза на струју део било каквих озбиљних планова, истакавши да сматра да је више реч о медијским спекулацијама. „Министастарво рударства и енергетике није иницирало било какав предлог о увођењу акциза на струју“, рекао је Антић новинарима у Београду. Он је истакао да то министарство има потпуно „јасну и стручну димензију због чега тако нешто није добро“ и поновио да не верује да је реч о било каквим озбиљним плановима о увођењу акцизе на електричну енергију.

Антић је најавио да би Србија у наредних неколико месеци могла да донесе одлуку о изградњи Термоелектране Штаваљ и проширења и изградње пратећих рудника, што треба да се реализује у сарадњи са чешким партнерима. „Добили смо данас потврду представника чешке компаније Алта да су спремни да финансирају изградњу тих пројеката“, рекао је Антић новинарима после састанка са делегацијом чешких инвеститора. Он је најавио да ће премијер Чешке Републике у децембру посетити Београд и да Србија у наредних неколико месеци може да дефинише начин реализације тих пројеката, који обухватају изградњу термоелектране Штаваљ, проширење рудника Штаваљ, модернизацију рудника Соко и отварање новог рудника Ћириковац, да би потом почела њихова реализација.

Антић је рекао да је на састанку са чешким инвеститорима договорено оснивање заједничке Радне групе, у оквиру које треба да се сагледају могућности о начину реализације тих, за Србију, капиталних пројеката.

Обавестили смо чешке партнере да Србија не може да одобри државне гаранције за финансирање тих пројеката због висине јавног дуга и да зато морамо договорити неки други вид њиховог финансирања, било кроз уговор о откупу електричне енергије или на неки други начин, напоменуо је министар. „То је ствар преговора у оквиру којих треба задовољити интересе и српске и чешке стране“, казао је Антић, који је подсетио да је он већ трећи министар енергетике у Влади Србије који води преговоре са том чешком компанијом о реализацији тих пројекета, али да се нада да ће овога пута коначно почети њихова реализација. Према његовим речима, за сваки од наведених пројеката потребно је пронаћи одговарајући начин финансирања, што треба да утврди заједничка Радна група.

Он је прецизирао да је за проширење производње у руднику Штаваљ са садашњих 50.000 тона на два милиона тона угља годишње, уз изградњу нове термоелектране Штаваљ, потребна инвестиција од око 800 милиона евра. „Када је модернизација рудника Соко у питању, ми на столу имамо опцију три пута по 10 милиона евра, везано за проширење производње и нове технолгије, захваљујући којима би се за три године, са садашњих 150.000 тона угља годишње, експлоатација подигла на око 500.000 тона, што би тај рудник учинило потпуно рентабилним“, навео је Антић. Од српске стране се очекује да обезбеди гаранцију за тај пројекат и са Министарством финансија ћемо покушати да обезбедимо ту гаранцију у буџету за 2015. годину, додао је.

За отварању новог рудника Ћириковац, рекао је министар, потребна је инвестиција од минимум 50 милиона евра и за тај пројекат се разматра модел јавно-приватног партнерства, уз опцију да наша гаранција за реализацију тог пројекта буде уговор о откупу угља из тог новог рудника.

Извор: Танјуг