Најновије

Пуштен у рад багер на копу угља Дрмно Вести

На површинском копу Дрмно данас је пуштен у рад багер капацитета 30.000 тона угља дневно, чиме су обезбеђене довољне количине угља за рад термоелектране “Костолац” у предстојећој зимској сезони.

“Грађани Србије имају још један додатни разлог да мирно спавају, да буду потпуно свесни и сигурни да ће енергетска стабилност земље бити апсолутна, што се тиче електричне енергије”, поручио је министар енергетике Александар Антић, пуштајући у рад ремонтовани багер.

Површински коп Дрмно спреман је за максималну производњу угља која је неопходна у зимским месецима, рекао је Антић.

Према његовим речима то је доказ да је наш електроенергетски систем изузетно
флексибилан, јер је оспособљен у кратком временском периоду после жестоких мајских поплава и јулских бујица, када је био много оштећен.

Захваљући великим напорима запослених у Електропривреди Србије, Термоелектрани и коповима (ТЕ-КО) “Костолац”, Рударском басену “Колубара” и Термоелектрани “Никола Тесла” (ТЕНТ), који су показали да су “највећа вредност ове компаније”, оспособљен је багер на копу Дрмно. У изузетно тешким условима извучен је из муља и то захваљујући искључиво напорима самих радника и инжењера термоелектране “Костолац” и копа Дрмно, истакао је Антић.

Министар енергетике је најавио да ће Блок Б термоелектране “Костолац” почети са радом у другој половини децембра и тада ће та термоелектрана радити пуним капацитетом, што је важно за енергетски биланс земље.

Антић је напоменуо да се тек у јануару или фебруару 2015. очекује обезбеђивање свих
неопходних количина угља да би могли да раде сви блокови у ТЕНТ-у и то пуним капацитетом.

Извор: Танјуг