Најновије

Аргентина неће мењати став везан за Косово Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије изјавио је данас у Буенос Аиресу да две земље везују пријатељски односи и да Аргентина неће мењати став о Косову.

Србија и Аргентина су две пријатељске земље које деле сличне ставове по питању међународне ситуације и међународног правног поретка, а везано за проблеме које имају када је реч о територијалном интегритету, истакао је шеф српске дипломатије након састанка са министром спољних послова Аргентиме Ектором Тимерманом.
“Ми се заједенички залажемо за равноправност у међународним односима као темељни принцип међународног правног поретка”, рекао је он и додао да Аргентина неће мењати свој став везано за Косово.

Подсетивши да две земље имају дипломатске односе 85 година, Дачић је истакао да је интерес Србије да са таквим пријатељима продубљује сарадњу и унапређује односе у свим сегментима.

Дачић и министар спољних послова Аргентине Ектор Тимерман потписали су данас Споразум о културно-просветној сарадњи и Споразум о научно-техничкој сарадњи.

Према Дачићевим рецима, на реду су споразуми у области економије и консултације о учешћу две земље у међународним форумима.

Латинска Америка и Карипске земље су пријатељски настројене према Србији и Србија треба да ради више са својим традиционалним пријатељима, поручио је Дачић.

Он је најавио да ће министар спољних послова Аргентине посетити Србију у првој половини следеће године, што ће бити прва посета на високом нивоу после 30 година.

Дачић се раније данас састао и са потпредседником Аргентине и председником Сената Амадом Будуом.

Дачић сутра наставља пут у Чиле где ће се састати са шефом чилеанске дипломатије Ералдом Муњозом Валенсуелом.

Српски министар ће током посете овим јужноамеричким државама разговарати о даљем унапређењу билатералних односа, јачању економске сарадње и наставку сарадње на мултилатералном плану, будући да је реч о земљама које су несталне чланице Савета безбедности УН.

Извор: Танјуг