Најновије

Унапређење научно-технолошке сарадње са Аргентином Вести

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговорао је данас са министром спољних послова Аргентине Ектором Тимерманом, током дводневне посете тој земљи.

Дачић је истакао да су потписани споразуми везани за научно-технолошку сарадњу и сарадњу у области културе, а договорено је и потписивање споразума у области економије. 

Такође, Дачић и Тимерман су постигли договор о одржавању консултација приликом учешћа на међународним форумима, где Аргентина и Србија имају заједничке интересе.

У разговору је оцењено да две земље имају сличне ставове о међунардној ситуацији и међународном правном поретку, као и да их везују слични проблеми када је у питању територијални интегритет. 

Такође, саговорници су истакли да се Србија и Аргентина залажу за равноправност у међународним односима као темељни принцип међународног правног поретка.

Дачић је навео да је Аргентина осма држава на свету по броју становника и трећа економија Латинске и Средње Америке, након Бразила и Мексика, и нагласио је да је Аргентина у последњих десет година имала велики економски развој и да је из тог разлога њено искуство за Србију од великог значаја.

Први потпредседник Владе је подсетио на то да су дипломатски односи две земље успостављени пре 85 година и да те односе треба продубљивати и развијати.

Тимерман је прихватио позив Дачића да посети Србију, и изразио наду да ће се та посета реализовати већ у првој половини наредне године. 

Посебан значај те посете саговорници виде у чињеници да ће то бити прва посета министра спољних послова Аргентине након три деценије.

Министар спољних послова Аргентине овом приликом је изразио уверење да Аргентина неће мењати став везан за Косово.

Извор: Министарство сполјних послова