Unapređenje naučno-tehnološke saradnje sa Argentinom Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovorao je danas sa ministrom spoljnih poslova Argentine Ektorom Timermanom, tokom dvodnevne posete toj zemlji.

Dačić je istakao da su potpisani sporazumi vezani za naučno-tehnološku saradnju i saradnju u oblasti kulture, a dogovoreno je i potpisivanje sporazuma u oblasti ekonomije. 

Takođe, Dačić i Timerman su postigli dogovor o održavanju konsultacija prilikom učešća na međunarodnim forumima, gde Argentina i Srbija imaju zajedničke interese.

U razgovoru je ocenjeno da dve zemlje imaju slične stavove o međunardnoj situaciji i međunarodnom pravnom poretku, kao i da ih vezuju slični problemi kada je u pitanju teritorijalni integritet. 

Takođe, sagovornici su istakli da se Srbija i Argentina zalažu za ravnopravnost u međunarodnim odnosima kao temeljni princip međunarodnog pravnog poretka.

Dačić je naveo da je Argentina osma država na svetu po broju stanovnika i treća ekonomija Latinske i Srednje Amerike, nakon Brazila i Meksika, i naglasio je da je Argentina u poslednjih deset godina imala veliki ekonomski razvoj i da je iz tog razloga njeno iskustvo za Srbiju od velikog značaja.

Prvi potpredsednik Vlade je podsetio na to da su diplomatski odnosi dve zemlje uspostavljeni pre 85 godina i da te odnose treba produbljivati i razvijati.

Timerman je prihvatio poziv Dačića da poseti Srbiju, i izrazio nadu da će se ta poseta realizovati već u prvoj polovini naredne godine. 

Poseban značaj te posete sagovornici vide u činjenici da će to biti prva poseta ministra spoljnih poslova Argentine nakon tri decenije.

Ministar spoljnih poslova Argentine ovom prilikom je izrazio uverenje da Argentina neće menjati stav vezan za Kosovo.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova