Најновије

Цена струје мора постепено да постане економска Вести

„Цена струје у Србији мора постепено, у дужем низу година, достићи економски ниво, али уз уважавање социјално економске ситуације у земљи“, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић и поновио да неће бити поскупљења струје у овој години. „Поскупљена струје није било нити ће га бити“, рекао је Антић новинарима на конференцији „Балканске енергетске везе“, истакавши да то није била економска одлука менаџмента ЕПС-а, већ је она донета због целоклупне социјално економске ситуације у Србији.

Антић је рекао да Влада сада спроводи низ тешких реформских мера, које погађају широк круг грађана и нагласио да не могу истовремено да се спроводе тешке мере фискалне консолидације и да се подиже цена струје. „Зато смо донели одлуку да се акценат стави на фискалну консолидацију, а даља политика цена струје биће да та цена мора у дужем низу година и постепено да се повећава, уважавајући социјално економску ситуацију у земљи. ЕПС због нетржишне цене струје полако једе самог себе“, рекао је Антић.

Говорећи о реструктурирању ЕПС-а, Антић је нагласио да ће остати у већинском државном власништву и да у оквиру плана реорганизације ЕПС-а прво мора да се дефинисе имовина и процени вредност имовине те компаније, што је предуслов за претварање тог јавног предузећа у акционарско друштво до септембра 2016.

Извор: Танјуг