Најновије

Чиле заинтересован за инвестирање у Србији Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић током посете Републици Чиле, разговарао је са министром спољних послова Ералдом Муњозом Веленсуелом. Дачић је истакао да је веома значајно што Република Чиле, као чланица СБ УН и изузетно значајна земља на међународној сцени, подржава ставове Србије. Шеф дипломатије чилеанске владе нагласио је да његова земља неће мењати свој став у вези са Косовом и територијални интегритет Србије као и да ће се заложити за продубљивање и неговање односа Србије и Чилеа.

Министар спољних послова Чилеа Ералдо Муњоз Веленсуело прихватио је позив министра Дачића да у току следеће године посети Србију. Министри су изразили уверење да ће приликом те посете бити потписан споразум о слободној трговини, као и споразуми о полицијској и војној сарадњи и споразум о међусобној нострификацији диплома. Министар Веленсуела истакао је да је Чиле заинтересован и за инвестиције у Србији у области пољопривреде, рударства и енергетике.

Шеф српске дипломатије рекао је да Чиле може да представља добар пример Влади Србије у спровођењу реформи, јер је то земља која је за 25 година успела да направи веома успешну економију и постане једна од најразвијенијих земаља Латинске Америке. Министар Дачић рекао је да је српска дијаспора у Чилеу малобројна, али добро организована, као и да је наш почасни конзул у тој земљи веома успешан пословни човек. Током посете Чилеу, министар Дачић састао се и са председником Посланичког дома Конгреса Алдом Корнехом.

Извор: Министарство спољних послова