Čile zainteresovan za investiranje u Srbiji Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić tokom posete Republici Čile, razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Eraldom Munjozom Velensuelom. Dačić je istakao da je veoma značajno što Republika Čile, kao članica SB UN i izuzetno značajna zemlja na međunarodnoj sceni, podržava stavove Srbije. Šef diplomatije čileanske vlade naglasio je da njegova zemlja neće menjati svoj stav u vezi sa Kosovom i teritorijalni integritet Srbije kao i da će se založiti za produbljivanje i negovanje odnosa Srbije i Čilea.

Ministar spoljnih poslova Čilea Eraldo Munjoz Velensuelo prihvatio je poziv ministra Dačića da u toku sledeće godine poseti Srbiju. Ministri su izrazili uverenje da će prilikom te posete biti potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, kao i sporazumi o policijskoj i vojnoj saradnji i sporazum o međusobnoj nostrifikaciji diploma. Ministar Velensuela istakao je da je Čile zainteresovan i za investicije u Srbiji u oblasti poljoprivrede, rudarstva i energetike.

Šef srpske diplomatije rekao je da Čile može da predstavlja dobar primer Vladi Srbije u sprovođenju reformi, jer je to zemlja koja je za 25 godina uspela da napravi veoma uspešnu ekonomiju i postane jedna od najrazvijenijih zemalja Latinske Amerike. Ministar Dačić rekao je da je srpska dijaspora u Čileu malobrojna, ali dobro organizovana, kao i da je naš počasni konzul u toj zemlji veoma uspešan poslovni čovek. Tokom posete Čileu, ministar Dačić sastao se i sa predsednikom Poslaničkog doma Kongresa Aldom Kornehom.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova