Најновије

Мјанмар жели да им српске компаније граде електране Вести

Република Мјанмар заинтересована је да компаније из Србије у тој земљи у југоисточној Азији граде хидроелектане, термоелектране и остале енергетске објекте, а реч је о пословима који се мере милионима долара, изјавио је  министар рударстава и енергетике Александар Антић.

Вредност посла коју би могле да добију српске компаније у тој змељи само у првој фази износила би око 120 милиона евра, навео је Антић, после састанка са министром енергетике те земље Кин Маун Соиом.

Мјанмар је земља са огромним потенцијалима, пре свега у хидроенергији и рударству и има огромне залихе угља. Они желе да те своје потенцијале искористе и ставе у функцију развоја земље, рекао је Антић и додао да су српске фирме у предности због тога што су домаће и компаније из бивше Југославије раније реализовале велики број енергетских и других пројеката у тој земљи.

Они имају жељу да ојачају сарадњу са Србијом у области енергетике и разговарали смо о томе да се наше компаније укључе у изградњу нових хидро и термо капацитета у тој земљи, рекао је Антић, новинарима после састанка са делегацијом Мјанмара.

Антић је напоменуо да домаћа компанија Инвест импорт већ гради далековод виског напона у тој земљи у дужини 152 миље (244,6 километара), а да та земља планира изградњу још два таква далековода дужине око 200 миља.

Вредност тог посла само у првој фази је 95 милиона евра, а сви потписани уговори око 300 милиона долара, невео је Антић.

Србија и даље има низ реномираних фирми, попут Енергеопројекта, које могу да реализују велике послове у иностранству, као што су то раније чиниле широм света, од Јужне Америке, преко Африке до Азије, напоменуо је Антић.

Министарство енергетике ће подржати наше компаније да наступе на том перспективном тржишту, рекао је Антић и најавио да ће то министарство у сарадњи са Министарством спољних послова Србије и Амбасадом Мјанмара у Србији припремити текст међудржавног споразума.

Антић је напоменуо да је та земља исказала заинтересованост и за сарадњу у другим областима привреде, као и у области образовања, јер желе да се њихови студенти школују у Србији, пре свега у области техничких наука, машинства, рударства и електроенергетике.

Министар енергетике Мјанмара, који ће сутра обићи највећу српску хидроелектрану Ђердап 1, истакао је да наше две земље сарађују више од 60 година.

Он је додао да веома цени позив да дође у Србију што је важно за будућу сарадњу, као и за све будуће послове две земље у области енергетике.

Извор: Танјуг