Најновије

Александар Антић у Јутарњем програму РТС Вести

Министар енергетике Александар Антић потврдио је да струја неће поскупети до средине следеће године и да ће се до економске цене доћи постепено, „у дужем низу година, уважавајући пре свега економско стање у Србији и платежну моћ наших грађана“. „Ми сагледавамо да људи у Србији још не живе на оном нивоу на коме бисмо ми желели и да не можемо да дижемо цену ако то није праћено њиховим стандардом“, рекао је он за РТС и додао да је 2014. била једна од ретких година која је протекла без поскупљења струје.

На питање зашто је гориво код нас појефтинило тек прошле седмице, иако цена нафте у свету пада већ неколико месеци, Антић је одговорио да је то, пре свега, „питање тржишне утакмице између продаваца“, с обзиром на то да је тржиште горива у Србији либерализовано. Говорећи о факторима који утичу на кретање цене, он је подсетио да је долар, који је обрачунска валута за нафту, у Србији „ове године порастао за 11 динара“, а само за последњих месец дана је ојачао 1,5 динара, и да је у 2014. ступила на снагу одлука о обавези формирања нафтних резерви. „Ако се на светском тржишту настави пад цена нафте треба очекивати додатна појефтињења и у Србији“, најавио је Антић.

Што се тиче гаса, он је рекао да је снабдевање у складу са уговором и истакао да „имамо потребне количине гаса за становништво, даљинске системе и привреду“. Упитан о ситуацији са угљем, Антић је најавио да прве испоруке из копа Западна Тамнава за ТЕНТ могу да се очекују после 20. децембра, јер ће испумпавања воде трајати још десетак дана да би се стигло до првог угљеног система. „Најкасније до Нове године, у Рударском басену Колубара ће се кренути са додатних 10.000 тона дневно, што ће изаћи на количину од отприлике 90 одсто максималног капацитета“, рекао је Антић.

Говорећи о Електропривреди Србије (ЕПС), он је оценио да су добили „одличан, неочекивано ванпартијски Надзорни одбор који треба да обави озбиљан посао“, а главни разлог смене је био тај што је претходни одбор „функционисао неко време у непотпуном саставу“. Антић је истакао да ће Надзорни одбор, заједно са ресорним министарством и менаџментом, имати озбиљне задатке везане за реорганизацију ЕПС-а, по програму који је влада усвојила у четвртак.

Извор: Танјуг