Најновије

Интервју Милутинa Миркоњићa за “Наше новине” Вести

Милутин Мркоњић, потпредседник социјалиста, посланик и бивши министар, очекује да 14. децембра, на страначком конгресу, остане на истој страначкој позицији. Партијског шефа Ивицу Дачића описује као интелигентног и искусног политичара, који ће једног дана сигурно преузети функцију шефа државе.

Шта очекујете од предстојећег Конгреса СПС-а?

Конгрес је прилика за промене које би организационо унапредиле, модернизовале свакодневне активности у Партији. Морамо да делујемо брже, ефикасније, храбрије јер то од нас захтева и улога коју СПС има у управљању државом. Конгрес је и прилика да чланство оцени рад и одлуке руководства у протекле четири године.

Утисак је да у сусрет Конгресу у СПС-у има доста нервозе, па и сукоба.

То је само утисак, који је далеко од истине, а том утиску доприносе таблоидни медији који сензационалистички пласирају неистине или полуистине о истакнутим члановима СПС-а, с намером да рушећи њихов кредибилитет уруше кредибилитет странке. Те спекулације о сукобима и струјама у СПС-у пласирају се с одређеним циљем и с више страна.  Разумем свачије жеље и амбиције, али у томе треба имати више мере и достојанства.

Да ли ћете се кандидовати за још један мандат на функцији потпредседника СПС-а?

О функцијама у врху СПС-а одлучује председник странке, и то ће овог пута бити Ивица Дачић. Сматрам да је мени место међу потпредседницима странке, али не желим, а и после оволико година у политици, не иде да ја себе препоручујем  „пашићевски“ крстарећи Србијом и да тражим подршку. Мене људи добро познају, годинама сам као градитељ свуда по Србији, руководио сам обновом земље после НАТО агресије, градио коридоре 10 и 11, а са чланском картом број 16 сам међу оснивачима СПС-а, па стварно мислим да ми друге препоруке нису потребне.

Најављена је реформа СПС-а у смислу подмлађивања кадрова. Има ли довољно места за све младе којима су амбиције места у партијском врху?

У озбиљном послу као што је руковођење партијом нема деобе на младе и старе, већ на мање и више способне и стручне. Увек сам био спреман да помогнем младима у партији и они то добро знају. Размем њихове амбиције и сјајну енергију коју са собом доносе.

Увек потенцирате да је ваша основна професија грађевински инжењер и себе представљате најпре као градитеља, а онда као политичара. Како оцењујете тренутне активности Владе када су у питању инфраструктурни пројекти?

Као народном посланику и председнику Одбора за саобраћај и инфраструктуру у Скупштини Србије, то ми је стална обавеза. Знам да у већини случајева нисам довољно критичан и да много тога мора и може много брже и боље. Није проблем у недостатку воље и жеље оних који тим пројектима руководе, који одлучују, већ у недовољној стручности тих људи. Има међу њима и министара и министарки. Срећа па им нико још увек није понудио да управљају авионом јер би и то пристали.

Да ли ми уопште имамо врхунске стручњаке који су способни да воде и изведу до краја велике инфраструктурне послове?

Наравно! Стручњака има не само у СПС-у, одлични стручњаци су и у најближем окружењу челних људи највеће владајуће странке. То су људи са великим искуством и у послу и у руковођењу, инжињери и бивши министри попут Алексе Јокића или Банета Ивковића.

Да ли сте за неке пројекте сентиментално везани? На пример за „Београд на води“, брзе пруге, метро…

Премијер Вучић био је паметан и мудар, па је дошавши на чело Владе скинуо прашину са тих сјајних пројеката од пре двадесетак и више година и маркетиншки их активирао. Вучић има огромну енергију, амбицијозан је и он би то морао да изгура. Међутим, неће моћи сам, треба му општа подршка свих нас јер то није посао за једну Владу. То је посао за више генерација радника, политичара, инжињера и других стричњака.

Поменули сте Дачића. Какав је ваш суд о Дачићу данас?

Био сам у праву када сам Дачића можда и одлучујуће подржао на изборима за председника СПС-а 2006. године, и ако је тада било и искуснијих кандидата са високим функцијама и ауторитетом у СПС-у попут Минића, Шкундрића, Анђелковића… Ивица је талентован, образован, а сада већ и врло искусан политичар и не сумњам да ће остати на челу Партије и после овог другог конгреса, биће он, изјавио сам то својевремено, а сада понављам, и председник Србије. Ивица, међутим, има један проблем који ће морати да реши што пре јер од јануара преузима управљање ОЕБС-ом, а много је обавеза и у Влади, тако да ће морати да прошири највише страначке органе. Дачић има много обавеза, а нема два живота да би један посветио СПС-у, тако да ће му више стручних, компетентних , способних и искусних људи у врху партије добро доћи да би се лакше решавале велике, али и дневне ствари у тешким временима која су пред нама.

Извор: Наше новине