Најновије

Ивица Дачић за РТС о председавању ОЕБС Вести

Од 1. јануара Србија преузима председавање ОЕБС-у, најширом безбедносном организацијом коју чини 57 земаља. Преузимање те улоге за Србију ће представљати велики изазов јер је, према оцени многих, на прагу нови хладни рат. Настала у време Хладног рата, како би отоплили односи Истока и Запада, Организација за европску безбедност и сарадњу поново на истом задатку. И баш у том тренутку председавање преузима Србија.

Званични Београд свестан је да ће због украјинске кризе Србија сести у врућу столицу у којој ће велики играчи пажљиво мерити сваки потез. „Биће тешка партија шаха, али Тито је стварао ОЕБС, прва конференција одржана је у Београду. Србија, односно бивша СФРЈ, много је урадила у превазилажењу подела између Истока и Запада, на такозваном детанту, односно, попуштању и мислим да је та реч поново актуелна“, истиче шеф дипломатије Ивица Дачић.

Србија председавање преузима од Швајцарске, која је, према мишљењу многих, баш због своје неутралности утрла добар пут који Београд треба да следи.

Ипак, улога Србије у ОЕБС-у могла би да донесе и нове притиске, посебно ако односи између великих сила постану још хладнији. Хоће ли Србија у таквој ситуацији доћи у позицију да пресече – Исток или Запад? „То у овој години када Србија председава ОЕБС-у није могуће учинити зато што у овој позицији, сигурно има веће шансе за успех него ако би променила неке своје позиције“, објашњава министар Дачић.

Осим бављења кризним жариштима, Београд ће, као председавајући ОЕБС-у имати и друге важне задатке, попут организовања 40-годишњице усвајања Хелсиншког завршног акта, када би требало да се донесе и нови стратешки оквир организације – Хелсинки плус 40.

Извор: РТС