Најновије

Александар Антић у Дневнику РТС Вести

Министар енергетике Александар Антић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је штета од обустављања „Јужног тока” дугорочна, јер ће Србија остати без инвестиције вредне 2,1 милион евра. „Досадашње штете због улагања у пројекат су маргиналне у односу на значај инвестиције и на енергетску безбедност”, рекао је Антић и додао да је Влада Србије обезбедила довољне количине гаса и да грађани немају разлога за бригу. Министар каже да се прати ситуација око обуставе пројекта и да очекује да ће у петак, када се премијер Александар Вучић врати са седнице Савета безбедности, имати више информација. Консултације очекује током викенда, а комплетну слику ситуације у наредним данима.

Он је рекао да „нико ту одлуку не доживљава као нешто коначно”, већ као нешто о чему још има простора да се разговара. „Влада има спремне планове и обезбеђене количине гаса и нема разлога за бригу да ли ће Србија имати гас, и то је оно што је најважније”, рекао је министар и навео да још није стигао званични допис или било каква потврда од Гаспрома да се од одустаје од пројекта Јужни ток.

На питање да ли ће Србија имати право да ревидира енергетски споразум са Русијом, Антић је рекао да „не жели да буде толико негативан и да иде толико далеко”. Он је подсетио да је енергетски споразум, потписан са Русијом у јануару 2008. године, садржао три пројекта – за изградњу Јужног тока, за изградњу подземног складишта гаса Банатски двор и трећи о приватизацији НИС-а, и да „реализација једног тих пројеката не зависи од реализације других”.

Према његовим речима, за Србију је најважније питање како да дугорочно обезбеди гасну стабилност. „Јужни ток нам је био приоритет али није био искључива опција. Ми смо све ово време радили на пројектима гасних интерконекција са суседима, од којих је најважнија интерконекција са Бугарском и тај пројекат гасовода Ниш – Димитровград”, рекао је Антић и додао да постоји и опција снабдевања гасом из Мађарске и Западне Европе. „Грађани не треба да буду забринути. Тражимо решење и апсолутно сам уверен да ћемо у наредним данима дефинисати најбољи пут за Србију”, закључио је Антић.

Извор: РТС, Танјуг