Најновије

Александар Антић у „Кажипрсту“ на Б92 Вести

Мајданпек је због квара далековода без струје скоро 20 сати. Министар рударства и енергетике Александар Антић каже за Б92 да ће електрична енергија да стигне до 22 сата. „Трећи покушај да успоставимо напајање био је, нажалост, неуспешан. У питању су велика оштећења на мрежи”, рекао је министар Антић у „Кажипрсту“ на Б92. Како је додао, ради се о веома неприступачним теренима. „Али, хоћу јавност да уверим да сви у ЕМС-у раде на томе да се успостави мрежа. Према првим информацијама, за око 22 сата може да се успостави напајање Мајданпека”, рекао је Антић.

„Уколико успемо да из правца Мајданпека преко хаваријског далековода спроведемо струју, имаће је читав Мајданпек“, додао је. „Не тражим алиби, али да се ово десило у САД не би имали струју седам дана“, каже министар. Он је навео да у граду постоје агрегати и да треба да се користи та резервна варијанта.

Антић је такође изјавио да још нема званичних обавештења о одустајању Гаспрома од пројекта Јужни ток и оценио да било какав наговештај који доводи у питање реализацију тог магистралног гасовода – није добра вест за Србију. Ипак, Антић је реако да не би требало ићи толико далеко и размишљати песимистички, већ треба сачекати „да нам дани и недеље пред нама, покажу каква ће бити судбина Јужног тока”. „То је пројекат који је изузетно важан за Србију. Ја морам да констатујем да председник Руске федерације није у Турској рекао ништа друго у односу на оно што је рекао и пре извесног времена у Београду”, казао је министар за телевизију Б92. Он је подсетио да је Путин крајем октобра у Београду рекао да „будућност пројекта Јужни ток зависи од договора са земљама ЕУ”.

Антић је поновио да би одустајање од реализације изградње Јужног тока била лоша вест за Србију и за њене грађане, и напоменуо да је од 2008. године Србије уложила пуно енергије и наде у тај пројекат који је дело више влада. На питање да ли Србија има алтернативне планове за снабдевање гасом, уколико не буде изграђен Јужни ток, Антић је потврдио да Србија већ има такве планове, попут наставка изградње гасне интерконекције са Бугарском за шта су у буџету за 2015. предвиђена средства, и навео да се ради о деоници од Ниша према Димитровграду. Ради се о двостраној гасној конекцији са Бугарском, а омогућиће повезивање са гасоводима који се граде према Грчкој, и од Азербејџана према Европи, објаснио је министар енергетике.

Упитан да ли ће Србија тражити да се преиспита енергетски споразум са Русијом, који укључује изградњу Јужног тока, а дефинисао је продају НИС-а, подземно складиште гаса Банатски Двор и рудну ренту, Антић је рекао да енергетски споразум не доводи ни у какву везу ова три пројекта и да не постоји било који уговорни елемент који можемо да доведемо у питање ако се одустане од градње Јужног тока.

Извор: Б92