Најновије

Дачић на седници Комитета за спољне послове ЕП Вести

Mинистар спољних послова Србиjе Ивица Дачић jе на састанку шефова спољних послова земаља Западног Балкана у Eвропском парламенту оштро критиковао резолуциjу о Воjиславу Шешељу коjу jе EП изгласао прошле недеље.

“Шешељева политика треба да буде осуђена али не и Србиjа”, поручио jе шеф српске дипломатиjе и изразио жаљење што jе дошло до отказивања његове посете Загребу прошле недеље као и због отказивања посете премиjера Хрватске Зорана Mилановића Београду.

“Наставићемо са реформама и развоjем регионалне сарадње, као што ћемо наставити и са усклађивањем наше спољне политике са европском”, рекао jе Дачић обраћаjући се колегама из региона и члановима спољнополитичког комитета EП.

Oн jе, међутим, упозорио да jе тешко градити мир и стабилност у региону, а да их jе врло лако разградити и као пример навео резолуциjу о Шешељу.

“Србиjа ниjе учествовала у одлуци Tрибунала да пусти Шешеља нити jе Tрибунал поставио икакве услове”, рекао jе Дачић и подсетио да се Хашки трибунал ниjе жалио на одлуку о пуштању док jе Шешељ био у Хагу, а да се жали сад кад jе у Београду.

Дачић jе рекао да се Србиjа променила у односу на 1990-те године и да jе и само присуство министара из региона на овоj конференциjи доказ о томе.

Oн jе у контексту суочавања са прошлошћу критиковао EП као и представнике Kосова на конференциjи, зато што нису поменули неопходност формирања посебног суда за злочине над Србима.

“Зашто нико, али баш нико ниjе говорио о томе?”, упитао jе Дачић.

Дачић jе закључио излагање речима да се Србиjа jасно оградила од Шешељеве политике не само што се види из изборних резултата него и кроз изjаве коjе су он и други чланови Владе Србиjе давали протекле недеље.

Извор: Танјуг