Најновије

Србија подржава глобалну борбу против тероризма Вести

„Србија подржава борбу против свих облика тероризма, будући да се и сама директно суочава са овим проблемом на сопственој територији“, рекао је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић на Министарском састанку Глобалне коалиције у борби против Исламске државе Ирака и Леванта (ИДИЛ), којим је у Бриселу председавао ДС САД Џон Кери.

Интегралну верзију говора можете наћи у продужетку.

„Даме и господо,

Желим да се придружим претходним говорницима и захвалим САД на организовању министарског састанка у циљу политичких консултација и договора о будућим активностима Коалиције. Борба против тероризма, а посебно против организације попут Исламске државе Ирака и Леванта (ИДИЛ) која не познаје никакве принципе нити ограничења, биће тешка и свима нам је јасно да војна победа неће бити довољна. Пет сегмената борбе (“five lines of effort”) који су идентификовани у мултидимензионалном приступу биће неопходни у овој борби и указују на сву комплексност проблема са којим се данас суочавамо.

Србија, као што вам је познато, подржава борбу против свих облика тероризма па и ИДИЛ и спремна је да, у границама својих могућности и сходно ресурсима којима располаже, помогне ту борбу. Србија се такође директно суочава са овим проблемом на сопственој територији. У Рашкој области на југозападу Србије, као и на Косову и Метохији, данас постоје радикални исламски проповедници који, у верским центрима финансираним из иностранства, проповедају религију на екстреман начин и регрутују младе за такозване верске ратове. Број плаћеника из Србије, махом из Рашке области и сa Косова и Метохије, процентуално је мали у односу на укупан број страних бораца у редовима екстремистичких оружаних група. Ради се о нешто више од стотину људи, али тај број за моју земљу није занемарљив, посебно имајући у виду могуће последице по њиховом повратку након обуке од стране верских фанатика.

Србија је коспонзорисала Резолуцију СБ УН 2178 и веома брзо, почетком октобра усвојила измене законодавства које предвиђају кажњавање држављана Републике Србије који учествују или организују учешће у оружаним сукобима у страној држави. Почели смо са процесуирањем неколицине држављана Републике Србије осумњичених за учешће у сукобима у редовима ИДИЛ у Сирији. Пооштрили смо контролу граница и појачали мере надзора над повратницима. Активно учествујемо на међународним и регионалним скуповима, у размени информација о борцима који се регрутују на овим просторима и спречавању ширења идеологије ИДИЛ.

Такође, у Србији је успостављен функционалан систем за борбу против прања новца и финансирања тероризма. Србија одговорно, доследно и правовремено извршава све своје међународне обавезе у вези са спровођењем резолуција СБ УН којима се уводи ембарго на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на не-државне актере а што подразумева и терористичке организације и појединце повезане са њима.

На крају, желим да поновим спремност Републике Србије за унапређење сарадње и одговарајућу координацију са свим земљама у региону Западног Балкана и у оквиру Коалиције за борбу против ИДИЛ на плану сузбијања терористичких претњи“.

Извор: Министарство спољних послова