Најновије

Ђукић Дејановић у Јутарњем програму ТВ Пинк Вести

Председница парламентарног Одбора за здравље и породицу Славица Ђукић Дејановић изјавила је, говорећи о могућности увођења сурогат материнства, да је реално паровима, који желе да имају децу, а исцрпли су све могућности које пружају медицина и наука, омогућити да постану родитељи. „Реално је паровима омогућити да постану родитељи у складу са одређеним правилима које имају културолошки, језички, научни, медицински, биолошки и дубоко људски кодекс“, рекла је Ђукић Дејановић у Јутарњем програму ТВ Пинк.

Ђукић Дејановић је указала да је реч о теми која је пар екселанс актуелна за Србију, која тежи хармонизацији са светом, да би појмовником морало бити дефинисано сурогат материнство и да постоје питања која мора решити закон у тој области. За доношење тог закона, према њеним речима, неопходно је ангажовање огромног броја стручњака из домена психологије, етике, медицине, разних научних области, културе, информисања, паралелних права земаља које већ имају сурогат материнство, односно мајку.

 

Ђукић Дејановић је објаснила да би требало да се дефинаше да ли ће се под сурогат материнством подразумевати биолошки потпомогнуто најпре зачеће, а затим само трудноћа, после чега би жена, која је родила бебу, уступити ту бебу. Потребно је, према њеним речима, дефинисати да ли ће сурогат мајка бити жена која ће имати имплементирану оплођену јајну ћелију од будућих родитеља бебе, а она бити само носилац трудноће. „На тај начин би комплетно материнство од првог дана рођења бебе припадало пару који то жели“, рекла је Ђукић Дејановић и указала на могућност да сурогат мајка буде особа, која је из неких разлога већ затруднела, па би то био начин усвојења такве бебе одмах после рођења.

 

Ђукић Дејановић је подсетила да је један од најјачих нагона и потреба човека родитељски нагон и да његово неостварење изазива психолошку и социјалну патњу. Један од предлога преднацрта Грађанског законика јесте и тај да се у Србији уведе сурогат материнство чиме би парови који не могу да имају децу добили могућност да ипак постану родитељи.

 

Извор: Танјуг