Predsedavanje OEBS-u veliki izazov za Srbiju Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u Bazelu, nakon završetka 21. zasedanja Ministarskog saveta OEBS-a, da je Srbija praktično preuzela predsedavanje ovoj organizaciji, koje će zvanično započeti 1. januara naredne godine. Dačić je ponovio da je to veliki izazov za našu zemlju i da postoje značajna razmimoilaženja unutar OEBS-a, pri čemu se prethodno predsedavanje Švajcarske našlo pred velikim izazovom krize u Ukrajini.

Prva obaveza Srbije jeste da odredi ličnog predstavnika predsedavajućeg OEBS-u u Kontakt grupi između Rusije i Ukrajine, rekao je on i dodao da se u OEBS-u odluke donose konsenzusom. Za to mesto u opticaju su, kako je naveo, tri do četiri imena koja ne moraju nužno da budu iz Srbije, ali je još rano da se o njima govori. Dačić je izrazio nadu da će Srbija na odgovoran način uspeti da bude pošten posrednik u rešavanju ukrajinske krize, ali i da će dati doprinos funkcionisanju OEBS-a u izgradnji efikasnog sistema bezbednosti Evrope.

Prvi potpredsednik Vlade je istakao i da Srbija treba da se pokaže kao važan i kredibilan politički faktor koji može da obavlja tako važnu ulogu kao što je predsedavanje OEBS-u. On je izrazio nadu da će biti uspešan medijator u ukrajinskoj krizi, imajući u vidu da je OEBS jedina međunarodna organizacija koja tamo deluje.

Dačić je naglasio da je jedan od zadataka koji je pred Srbijom i razmatranje načina funkcionisanja OEBS-a i perspektive organizacije, uz podsećanje na to da će, u skladu sa predlogom i dalje aktuelnog predsedavajućeg OEBS-u ministra spoljnih poslova Švajcarske Didijea Burkhaltera, biti formiran panel od 13 članova, koji će voditi nemački diplomata Volfgang Išinger.

Prvi potpredsednik Vlade potvrdio je i da je sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem postigao dogovor o tome da u februaru poseti SAD, gde će se obratiti članovima Kongresa. Takođe, on je dodao da se naredne godine obeležava i 40-godišnjica usvajanja Helsinškog završnog akta.

Izvor: Vlada Republike Srbije