Најновије

Александар Антић за Танјуг Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да се већ неко време говори о гасној интерконекцији са Бугарском која је у реду највиших европских приоритета и да има обећања из Европске комисије да ће Србији бити обезбеђена средства из ИПА фондова која ће бити већа од до сада договорених 14 милиона евра. Антић је новинарима, у паузи Изборне конференције београдских социјалиста, рекао да је гасна интерконекција са Бугарском само прва која ће се радити са више земаља у окружењу а да затим следи и гасна интерконекција са Румунијом.

Он је појаснио да то нема везе са снабдевањем гасом преко Украјине и подвукао да је то перспективан пројекат који треба да обезбеди паралелно снабдевање гасом на неки од начина који су тренутно у фази пројекта а који се већ раде. „Један од њих је гасовод Тап, затим гасовод који ће обезбедити снабдевање преко Грчке, а они имају концекцију са Бугарском. То је европска пракса и модел одговорног понашања кроз који се обезбеђује диверсификација извора снабдевања и праваца снабдевања”, нагласио је Антић.

Према његовим речима у 2015. години ће бити завршена планска документација и заокружен финансијски план. Он је додао и да ће Бугарима ЕУ финансирати њихову деоницу а да је Србија у озбиљним преговорима са ЕК да постојић оквир од 14 милиона евра из ИПА фондова повећа. „Добили смо чврста обећања да можемо да рачунамо на тај новац, односно, на већа средства”, рекао је он.

Антић је такође изјавио да електроенергетски систем у Србији нормално функционише у зимским условима али да је оно што се догађа у источној Србији ванредна околност. „Ми не производимо потребне количине електричне енергије у одређеним вршним сатима због још увек непотпуне производње из копа Тамнава-Западно поље. Имамо набавку тих количина које недостају, али проблем са којим се суочавамо у источној Србији је последица катастрофалних временских услова”, рекао је Антић новинарима у Београду.

Према његовим речима, на том терену одвија се константа борба јер је услед ледене кише све залеђено. „То су невероватни проблеми, ми решимо три стуба на једном месту, а онда се јави проблем на другом. Екипе су констатно на терену, ти људи раде у невероватним условима и молим за стрпљење и разумевање”, рекао је Антић.

На питање да ли треба да се плашимо зиме јер се већ сада јављају проблеми, Антић је одговорио да је систем „добро позициониран и предвиђен за зиму”. „Међутим, ово је био један налет ледене кише. На стубовима и жицама имамо и по седам, осам сантиметара леда, тако да је то била једна ванредна околност. Наш систем потпуно нормално функционише у зимским условима, али је ово била једна елементарна непогода”, закључио је Антић.

Извор: Танјуг