Aleksandar Antić za Tanjug Vesti

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da se već neko vreme govori o gasnoj interkonekciji sa Bugarskom koja je u redu najviših evropskih prioriteta i da ima obećanja iz Evropske komisije da će Srbiji biti obezbeđena sredstva iz IPA fondova koja će biti veća od do sada dogovorenih 14 miliona evra. Antić je novinarima, u pauzi Izborne konferencije beogradskih socijalista, rekao da je gasna interkonekcija sa Bugarskom samo prva koja će se raditi sa više zemalja u okruženju a da zatim sledi i gasna interkonekcija sa Rumunijom.

On je pojasnio da to nema veze sa snabdevanjem gasom preko Ukrajine i podvukao da je to perspektivan projekat koji treba da obezbedi paralelno snabdevanje gasom na neki od načina koji su trenutno u fazi projekta a koji se već rade. „Jedan od njih je gasovod Tap, zatim gasovod koji će obezbediti snabdevanje preko Grčke, a oni imaju koncekciju sa Bugarskom. To je evropska praksa i model odgovornog ponašanja kroz koji se obezbeđuje diversifikacija izvora snabdevanja i pravaca snabdevanja”, naglasio je Antić.

Prema njegovim rečima u 2015. godini će biti završena planska dokumentacija i zaokružen finansijski plan. On je dodao i da će Bugarima EU finansirati njihovu deonicu a da je Srbija u ozbiljnim pregovorima sa EK da postojić okvir od 14 miliona evra iz IPA fondova poveća. „Dobili smo čvrsta obećanja da možemo da računamo na taj novac, odnosno, na veća sredstva”, rekao je on.

Antić je takođe izjavio da elektroenergetski sistem u Srbiji normalno funkcioniše u zimskim uslovima ali da je ono što se događa u istočnoj Srbiji vanredna okolnost. „Mi ne proizvodimo potrebne količine električne energije u određenim vršnim satima zbog još uvek nepotpune proizvodnje iz kopa Tamnava-Zapadno polje. Imamo nabavku tih količina koje nedostaju, ali problem sa kojim se suočavamo u istočnoj Srbiji je posledica katastrofalnih vremenskih uslova”, rekao je Antić novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, na tom terenu odvija se konstanta borba jer je usled ledene kiše sve zaleđeno. „To su neverovatni problemi, mi rešimo tri stuba na jednom mestu, a onda se javi problem na drugom. Ekipe su konstatno na terenu, ti ljudi rade u neverovatnim uslovima i molim za strpljenje i razumevanje”, rekao je Antić.

Na pitanje da li treba da se plašimo zime jer se već sada javljaju problemi, Antić je odgovorio da je sistem „dobro pozicioniran i predviđen za zimu”. „Međutim, ovo je bio jedan nalet ledene kiše. Na stubovima i žicama imamo i po sedam, osam santimetara leda, tako da je to bila jedna vanredna okolnost. Naš sistem potpuno normalno funkcioniše u zimskim uslovima, ali je ovo bila jedna elementarna nepogoda”, zaključio je Antić.

Izvor: Tanjug