Најновије

Децембарска конференција за новинаре министра Дачића Вести

На редовној месечној конференцији за медије први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић најавио је преузимање председавања ОЕБС-у, у оквиру којег ће 3. и 4. децембра 2015. године у Београду бити одржан Министарски савет ове светске организације. Наша делегација се управо вратила из Базела, где је Швајцарска закључила свој једногодишњи мандат председавајућег. Србија практично већ 1. јануара преузима председавање, а формална примопредаја одиграће се на првој седници Сталног савета ОЕБС у Бечу 15. јануара, којој ће председавати министар Дачић.

Како је шеф српске дипломатије истакао, подршка коју су у Базелу нашем наступајућем председавању пружиле све чланице ОЕБС-а на Министарском савету говори о поверењу које Србија ужива на међународној сцени. Све чланице су се сложиле да је предност Србије то што жели да буде поштени посредник, привржен принципима ОЕБС-а, који је кредибилан и има добре односе са свим странама. Пред нама је година великих напора, имајући у виду тренутак у коме преузимамо председавање, али и велика шанса, рекао је министар Дачић, додавши да Србија има прилику да се докаже као поштен посредник у мирном решавању спорова.

Председавање ОЕБС-у укључиваће и сталне консултације са земљама чланицама, које ће министар Дачић отпочети током децембра посетама Москви (19. децембра) и Кијеву (22. децембра) и највероватније Паризу. Министар је од активности у претходном периоду издвојио учешће на Министарском састанку Глобалне коалиције у борби против ИДИЛ, којим је у Бриселу председавао ДС САД Џон Кери, чињеницу да је Индивидуални акциони план партнерства РС – НАТО (Individual Partnership Action Plan – IPAP) одблокиран на састанку Комитета НАТО за кооперативну безбедност и партнерства, као и чињеницу да је уопште дошло до прве посете албанског премијера нашој земљи. Упркос примедбама на ову посету, можемо је сматрати првим кораком у правцу усаглашавања ставова које би довело до конкретних помака у будућности.

Посета земљама Латинске Америке – Аргентини и Чилеу, значајна је из више разлога, рекао је министар Дачић. Између осталог, ради се о несталним чланицама Савета безбедности УН, које морамо држати у току са приоритетима наше државне политике уколико желимо да на најбољи начин бранимо своје интересе. Такође, ради се о земљама које нису признале једнострано проглашену независност Косова, а чији став Приштина покушава да промени лобирањем. Влада РС интензивираће контакте са оним земљама које досад нису признале једнострано проглашену независност Косова.

На молбу новинара, министар Дачић објаснио је да у званичној комуникацији са Европском унијом (ЕУ) није речено, нити је записано да Србија треба да призна једнострано проглашену независност Косова. „Србија је јасно рекла, а и премијер је поновио на седници Савета безбедности Уједињених нација, да Србија неће признати независност Косова”, истакао је министар. Напоменуо је да у папирима Европске уније стоји да је обавеза Србије да се оствари напредак у дијалогу са Приштином, и да се нормализују односи.

Шеф српске дипломатије изјавио је да Србија сматра да би била велика штета за Русију, земље нашег региона и целу Европску унију уколико се не реализује пројекат “Јужни ток”. Министар је рекао да би за нас одустајање од тог гасовода била велика штета, јер Србија остаје без алтернативног правца за довод гаса. У вези са идејом да се Србија прикључи на довод гаса за Бугарску, министар Дачић је рекао да је ту реч само о интерконекцији Србије и Бугарске и да то није замена за Јужни ток.

Говорећи о предстојећем самиту Кине и лидера 16 држава централне и источне Европе у Београду средином децембра, министар је изјавио да се ради на томе да премијери Србије, Мађарске и Кине потпишу споразум о ревитализацији пруге Београд- Будимпешта. Додао је да се очекује да премијери Србије и Кине, Александар Вучић и Ли Кећианг и званично отворе мост Земун-Борча, и подсетио на заинтересованост кинеске стране за више пројеката у Србији, попут ревитализације термоелектране Костолац и ревитализације дела Ибарске магистрале.

Долазак кинеског премијера, министар Дачић оценио је као историјску посету, јер је прошло скоро три деценије од последње посете кинеског премијера Београду. Он је оценио да самит председника кинеске владе и 16 премијера централне и јужне Европе у Београду има велики значај не само за наш регион, већ и за целу Европу.

Развоју климе за стране инвестиције доприноси и примена одлуке Владе Републике Србије о уласку без виза носилаца страних путних исправа који поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу САД и носилаца страних путних исправа који имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или САД. Већ су уочене позитивне тенденције повећања броја долазака страних пословних људи и туриста, по овом основу, посебно из Азије (Кина, Индија, Индонезија), као и држава Блиског Истока.

Као што је већ најављено, од 58 дипломатских пасоша, чији су носиоци били бивши народни посланици или владини функционери, којима је престала функција, за 37 пасоша који нису враћени Министарству, спроведена је процедура оглашавања пасоша неважећим. Након последњег апела МСП, преосталих 21 дипломатских пасоша је враћено или им је истекао рок важности, рекао је министар Дачић.

Извор: Министарство спољних послова