Decembarska konferencija za novinare ministra Dačića Vesti

Na redovnoj mesečnoj konferenciji za medije prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić najavio je preuzimanje predsedavanja OEBS-u, u okviru kojeg će 3. i 4. decembra 2015. godine u Beogradu biti održan Ministarski savet ove svetske organizacije. Naša delegacija se upravo vratila iz Bazela, gde je Švajcarska zaključila svoj jednogodišnji mandat predsedavajućeg. Srbija praktično već 1. januara preuzima predsedavanje, a formalna primopredaja odigraće se na prvoj sednici Stalnog saveta OEBS u Beču 15. januara, kojoj će predsedavati ministar Dačić.

Kako je šef srpske diplomatije istakao, podrška koju su u Bazelu našem nastupajućem predsedavanju pružile sve članice OEBS-a na Ministarskom savetu govori o poverenju koje Srbija uživa na međunarodnoj sceni. Sve članice su se složile da je prednost Srbije to što želi da bude pošteni posrednik, privržen principima OEBS-a, koji je kredibilan i ima dobre odnose sa svim stranama. Pred nama je godina velikih napora, imajući u vidu trenutak u kome preuzimamo predsedavanje, ali i velika šansa, rekao je ministar Dačić, dodavši da Srbija ima priliku da se dokaže kao pošten posrednik u mirnom rešavanju sporova.

Predsedavanje OEBS-u uključivaće i stalne konsultacije sa zemljama članicama, koje će ministar Dačić otpočeti tokom decembra posetama Moskvi (19. decembra) i Kijevu (22. decembra) i najverovatnije Parizu. Ministar je od aktivnosti u prethodnom periodu izdvojio učešće na Ministarskom sastanku Globalne koalicije u borbi protiv IDIL, kojim je u Briselu predsedavao DS SAD Džon Keri, činjenicu da je Individualni akcioni plan partnerstva RS – NATO (Individual Partnership Action Plan – IPAP) odblokiran na sastanku Komiteta NATO za kooperativnu bezbednost i partnerstva, kao i činjenicu da je uopšte došlo do prve posete albanskog premijera našoj zemlji. Uprkos primedbama na ovu posetu, možemo je smatrati prvim korakom u pravcu usaglašavanja stavova koje bi dovelo do konkretnih pomaka u budućnosti.

Poseta zemljama Latinske Amerike – Argentini i Čileu, značajna je iz više razloga, rekao je ministar Dačić. Između ostalog, radi se o nestalnim članicama Saveta bezbednosti UN, koje moramo držati u toku sa prioritetima naše državne politike ukoliko želimo da na najbolji način branimo svoje interese. Takođe, radi se o zemljama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a čiji stav Priština pokušava da promeni lobiranjem. Vlada RS intenziviraće kontakte sa onim zemljama koje dosad nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Na molbu novinara, ministar Dačić objasnio je da u zvaničnoj komunikaciji sa Evropskom unijom (EU) nije rečeno, niti je zapisano da Srbija treba da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. „Srbija je jasno rekla, a i premijer je ponovio na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova”, istakao je ministar. Napomenuo je da u papirima Evropske unije stoji da je obaveza Srbije da se ostvari napredak u dijalogu sa Prištinom, i da se normalizuju odnosi.

Šef srpske diplomatije izjavio je da Srbija smatra da bi bila velika šteta za Rusiju, zemlje našeg regiona i celu Evropsku uniju ukoliko se ne realizuje projekat “Južni tok”. Ministar je rekao da bi za nas odustajanje od tog gasovoda bila velika šteta, jer Srbija ostaje bez alternativnog pravca za dovod gasa. U vezi sa idejom da se Srbija priključi na dovod gasa za Bugarsku, ministar Dačić je rekao da je tu reč samo o interkonekciji Srbije i Bugarske i da to nije zamena za Južni tok.

Govoreći o predstojećem samitu Kine i lidera 16 država centralne i istočne Evrope u Beogradu sredinom decembra, ministar je izjavio da se radi na tome da premijeri Srbije, Mađarske i Kine potpišu sporazum o revitalizaciji pruge Beograd- Budimpešta. Dodao je da se očekuje da premijeri Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Li Kećiang i zvanično otvore most Zemun-Borča, i podsetio na zainteresovanost kineske strane za više projekata u Srbiji, poput revitalizacije termoelektrane Kostolac i revitalizacije dela Ibarske magistrale.

Dolazak kineskog premijera, ministar Dačić ocenio je kao istorijsku posetu, jer je prošlo skoro tri decenije od poslednje posete kineskog premijera Beogradu. On je ocenio da samit predsednika kineske vlade i 16 premijera centralne i južne Evrope u Beogradu ima veliki značaj ne samo za naš region, već i za celu Evropu.

Razvoju klime za strane investicije doprinosi i primena odluke Vlade Republike Srbije o ulasku bez viza nosilaca stranih putnih isprava koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu SAD i nosilaca stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili SAD. Već su uočene pozitivne tendencije povećanja broja dolazaka stranih poslovnih ljudi i turista, po ovom osnovu, posebno iz Azije (Kina, Indija, Indonezija), kao i država Bliskog Istoka.

Kao što je već najavljeno, od 58 diplomatskih pasoša, čiji su nosioci bili bivši narodni poslanici ili vladini funkcioneri, kojima je prestala funkcija, za 37 pasoša koji nisu vraćeni Ministarstvu, sprovedena je procedura oglašavanja pasoša nevažećim. Nakon poslednjeg apela MSP, preostalih 21 diplomatskih pasoša je vraćeno ili im je istekao rok važnosti, rekao je ministar Dačić.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova