Најновије

Дигитализацијом у корак са временом Посланичка група

ИВАНА ДИНИЋ, народна посланица Социјалистичке партије Србије на Деветој седници Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије на заједничком јединственом претресу о Предлогу закона о потврђивању Уговора о гаранцији (Пројекат – Прелазак са аналогног на дигитални сигнал) између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој:

„Учешћем у расправи о Предлогу закона о потврђивању Уговора о гаранцији између РС и Европске банке за обнову и развој, Посланичка група СПС даје снажну подршку раду Владе РС са интенцијом да се коначно финализира оно што је већ дуже време у фокусу јавности и пажње, а то је дигитализација земаљске телевизије. Целокупна наша дискусија данас треба да пошаље јасну поруку свим грађанима РС, а то је да је у интересу свих нас овакав предлог закона и да је његово усвајање неопходност и неминовност.

    Са друге стране, политичка порука грађанима јесте чињеница да Европска заједница очекује од РС усвајање оваквог Предлога закона о потврђивању Уговора о гаранцији, тим пре, јер је неопходно дефинисати и јасно изразити став по питању онога на шта овај предлог закона указује, а то је озбиљност у приступу финансијске анализе средстава који су неопходни за завршетак процеса дигитализације, односно преласка са аналогног на дигитално емитовање сигнала, као и детаљан начин реализације овог пројекта и рок у коме је предвиђен завршетак дигитализације земаљске телевизије.

    Влада РС у бившем сазиву на челу са премијером Ивицом Дачићем, као и Влада у садашњем сазиву на челу са премијером Александром Вучићем, начинила је јасне помаке који се огледају у подизању рејтинга и угледа наше земље у међународној заједници. Са становишта струке битно је истаћи да је врло недвосмислено и јасно да је овај предвиђени прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио-телевизијских програма изузетно боље и квалитетније решење од постојећег решења у РС.

    Због тога ће посланици СПС дефинитивно подржати потврђивање овог Уговора о гаранцији, јер је чињеница да би дигитализацијом радио-дифузије омогућили, не само вишеструко бољи квалитет слике и звука, већ и много већи број радио-телевизијских програма, садржај који је прилагођен националним мањинама, функционалност која је прилагођена особама са инвалидитетом. Оно што је врло битно јесте ослобађање аналогног дела спектра који би се могао користити у неке нове сврхе, нпр. могао би се уступити мобилним оператерима. Дефинитивно није најзначајније побољшање квалитета слике и звука, већ постоји финансијски бенефит уступања овог аналогног дела спектра, јер би на тај начин могли обезбедити значајан приход у буџет РС.

    Већ дуги низ година, можда и деценија, постоји питање како развити рурална подручја у РС? На овај начин, ослобађањем једног корисног дела спектра фреквенција, успели би да обезбедимо добру покривеност интернетом у удаљеним подручјима у РС, подигли би степен информисаности на виши ниво, створили би боље услове за равномерно развијање, што даље имплицира доста боље услове за пословање, а и за постизање бољег инвестиционог окружења у овим подручјима.

    Све ово су разлози због којих је потврђивање овог уговора доста значајно, како би већ намењеним новчаним средствима довршили овај започет процес дигитализације земаљске телевизије, односно прелазак са аналогног на дигитално емитовање сигнала. На овај начин би омогућили доступност свих предности о којима смо говорили по питању овог начина емитовања сигнала и радио-телевизијских програма.

    Међутим, када говоримо о дигитализацији, оно што заправо и јесте највећа брига свих грађана РС јесте колико ће то њих коштати. Приликом расправе о Предлогу закона о електронским комуникацијама, а и данас више пута смо изрекли да је за пријем дигиталног сигнала неопходан сет топ-бокс уређај. Овај уређај би морали набавити само они корисници који телевизијски сигнал добијају преко антена, и то под условом да не говоримо о социјално угроженом становништву, јер су за набавку ових уређаја за њих предвиђена одређена финансијска средства из буџета РС. Што се тиче корисника ИП-ТВ, корисници ИП-ТВ и кабловске телевизије од стране својих провајдера имају обезбеђену опрему за пријем дигиталног сигнала, тако да када је у питању забринутост грађана око трошкова самог пријема дигиталног сигнала, најбитније је да знају да су ови трошкови сведени на минимум и на саму неопходност, у смислу да је све ово у интересу свих грађана РС.

    Ради достизања веће функционалности и технолошког напретка наше државе, који ће дефинитивно омогућити ова дигитализација емитовања сигнала, сви посланици СПС ће у Дану за гласање подржати и гласати за усвајање оваквог предлога закона“.

Категорије: Посланичка група