Digitalizacijom u korak sa vremenom Poslanička grupa

IVANA DINIĆ, narodna poslanica Socijalističke partije Srbije na Devetoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije na zajedničkom jedinstvenom pretresu o Predlogu zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (Projekat – Prelazak sa analognog na digitalni signal) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj:

„Učešćem u raspravi o Predlogu zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji između RS i Evropske banke za obnovu i razvoj, Poslanička grupa SPS daje snažnu podršku radu Vlade RS sa intencijom da se konačno finalizira ono što je već duže vreme u fokusu javnosti i pažnje, a to je digitalizacija zemaljske televizije. Celokupna naša diskusija danas treba da pošalje jasnu poruku svim građanima RS, a to je da je u interesu svih nas ovakav predlog zakona i da je njegovo usvajanje neophodnost i neminovnost.

    Sa druge strane, politička poruka građanima jeste činjenica da Evropska zajednica očekuje od RS usvajanje ovakvog Predloga zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji, tim pre, jer je neophodno definisati i jasno izraziti stav po pitanju onoga na šta ovaj predlog zakona ukazuje, a to je ozbiljnost u pristupu finansijske analize sredstava koji su neophodni za završetak procesa digitalizacije, odnosno prelaska sa analognog na digitalno emitovanje signala, kao i detaljan način realizacije ovog projekta i rok u kome je predviđen završetak digitalizacije zemaljske televizije.

    Vlada RS u bivšem sazivu na čelu sa premijerom Ivicom Dačićem, kao i Vlada u sadašnjem sazivu na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, načinila je jasne pomake koji se ogledaju u podizanju rejtinga i ugleda naše zemlje u međunarodnoj zajednici. Sa stanovišta struke bitno je istaći da je vrlo nedvosmisleno i jasno da je ovaj predviđeni prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio-televizijskih programa izuzetno bolje i kvalitetnije rešenje od postojećeg rešenja u RS.

    Zbog toga će poslanici SPS definitivno podržati potvrđivanje ovog Ugovora o garanciji, jer je činjenica da bi digitalizacijom radio-difuzije omogućili, ne samo višestruko bolji kvalitet slike i zvuka, već i mnogo veći broj radio-televizijskih programa, sadržaj koji je prilagođen nacionalnim manjinama, funkcionalnost koja je prilagođena osobama sa invaliditetom. Ono što je vrlo bitno jeste oslobađanje analognog dela spektra koji bi se mogao koristiti u neke nove svrhe, npr. mogao bi se ustupiti mobilnim operaterima. Definitivno nije najznačajnije poboljšanje kvaliteta slike i zvuka, već postoji finansijski benefit ustupanja ovog analognog dela spektra, jer bi na taj način mogli obezbediti značajan prihod u budžet RS.

    Već dugi niz godina, možda i decenija, postoji pitanje kako razviti ruralna područja u RS? Na ovaj način, oslobađanjem jednog korisnog dela spektra frekvencija, uspeli bi da obezbedimo dobru pokrivenost internetom u udaljenim područjima u RS, podigli bi stepen informisanosti na viši nivo, stvorili bi bolje uslove za ravnomerno razvijanje, što dalje implicira dosta bolje uslove za poslovanje, a i za postizanje boljeg investicionog okruženja u ovim područjima.

    Sve ovo su razlozi zbog kojih je potvrđivanje ovog ugovora dosta značajno, kako bi već namenjenim novčanim sredstvima dovršili ovaj započet proces digitalizacije zemaljske televizije, odnosno prelazak sa analognog na digitalno emitovanje signala. Na ovaj način bi omogućili dostupnost svih prednosti o kojima smo govorili po pitanju ovog načina emitovanja signala i radio-televizijskih programa.

    Međutim, kada govorimo o digitalizaciji, ono što zapravo i jeste najveća briga svih građana RS jeste koliko će to njih koštati. Prilikom rasprave o Predlogu zakona o elektronskim komunikacijama, a i danas više puta smo izrekli da je za prijem digitalnog signala neophodan set top-boks uređaj. Ovaj uređaj bi morali nabaviti samo oni korisnici koji televizijski signal dobijaju preko antena, i to pod uslovom da ne govorimo o socijalno ugroženom stanovništvu, jer su za nabavku ovih uređaja za njih predviđena određena finansijska sredstva iz budžeta RS. Što se tiče korisnika IP-TV, korisnici IP-TV i kablovske televizije od strane svojih provajdera imaju obezbeđenu opremu za prijem digitalnog signala, tako da kada je u pitanju zabrinutost građana oko troškova samog prijema digitalnog signala, najbitnije je da znaju da su ovi troškovi svedeni na minimum i na samu neophodnost, u smislu da je sve ovo u interesu svih građana RS.

    Radi dostizanja veće funkcionalnosti i tehnološkog napretka naše države, koji će definitivno omogućiti ova digitalizacija emitovanja signala, svi poslanici SPS će u Danu za glasanje podržati i glasati za usvajanje ovakvog predloga zakona“.

Kategorije: Poslanička grupa