Ивица Дачић у емисији “Око” на РТС-у Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да пред Србију нико није поставио питање Косово или ЕУ, па на њега не мора ни да одговара.

Коментаришући изјаву Томислава Николића да ће Србија морати да бира између ЕУ и Косова, Дачић је рекао да је председник Србије тај закључак извео из изјаве Јоханеса Хана да земље треба да реше своје територијалне спорове пре него што уђу у Унију.

“Ја као министар спољних послова гледам оно што је формално, а формално нико пред Србију није поставио такав захтев. Нико и не може, јер пет земаља ЕУ није прихватило независност Косова”, објаснио је Дачић, гостујући у емисији Око на РТС-у.

“Наш став је да је дијалог са Приштином и даље статусно неутралан и желимо да разговарамо и о коначном решењу, али друга страна је незаинтересована за разговор”, упозорио је Дачић.

“Не одустајемо ни од евроинтеграција ни од нашег полазног становишта – да је Косово део Србије”, подвукао је први потпредседник Владе Ивица Дачић.

Говорећи о обустављању пројекта “Јужни ток”, Дачић је поновио да Србија изражава велико жаљење због тога, али да мора да гледа како да осигура енергетску безбедност у будућности.

“Ја сам разговарао у Базелу у четвртак са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом. Наравно, премијер Вучић ме је обавестио да је данас разговарао са руским премијером Медведевом и да ће се ти разговори наставити”, додао је Дачић.

Према његовим речима, руско-српски билатерални сусрет догодиће се у првом кварталу следеће године.

На питање да ли би добри односи Србије и Русије могли да буду разлог за разговоре о нижој цени гаса, Дачић је рекао да то може да буде тема, али не за њега.

“То није моја тема разговора, o томе ће разговарати премијер Вучић. Без обзира на лошу вест ( о заустављању “Јужног тока” ), мислим да ми нашу добру сарадњу са Русијом настављамо”, рекао је Дачић.

Први потпредседник Владе је рекао и да треба видети да ли још нешто може да се уради у вези са “Јужним током”, да се чују алтернативни предлози, како се не би испоставило да је “Јужни ток” био једино решење за земље Јужног Балкана, који је сада заустављен.

Србија покушава да побољша свој међународни положај, каже министар спољних послова, оцењујући да ће Самит лидера земаља Централне и Источне Европе и Кине наредне недеље у Београду бити један од најзначајнијих догађаја за Србију у последњих 20, 30 година.

“Очекујем да Србија у тим моментима буде најважнија престоница у Европи”, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да Србија обнавља односе са Немачком, Француском и Италијом, али и да ће функционери Министарства спољних послова и он сам обилазити неке од највећих земаља света, како би се створили пријатељски односи.

Шеф српске дипломатије подвукао је да је Белорусија пријатељска земља, и напоменуо да та земља жели повећање спољнотрговинске размене са садашњих 200, на 500 милиона евра.

Ивица Дачић који је и председник Социјалистичке партије Србије рекао је да ће заменик председника странке бити изабран на његов предлог и поручио да за ново време СПС треба да дефинише нови програм и нови Статут.

“Леденица која је погодила Антића у главу порука је за целу Партију да се мало разбистре ствари, само нови СПС може да одржи корак са временом. Ја нећу да будем председник Партије која хоће да иде у музеј историје, већ хоћу да помогнемо да Србија буде јака и модерна земља”, истакао је Дачић.

Упитан да ли одобрава улоге Петра Шкундрића и Бранка Ружића у управама Звезде и Партизана, с обзиром да ускоро следе избори у ова два фудбалска клуба, Дачић је рекао да “нити одобрава, нити не одобрава, већ да само неће да се странка меша у то”.

Извор: РТС