Најоштрије осуђујемо пријем Олимпијског комитета Косова у МОК Вести

Република Србија најоштрије осуђује данашњу одлуку о пријему националног Олимпијског комитета Косова у пуноправно чланство Међународног олимпијског комитета. Овакву одлуку сматрамо неприхватљивом и непринципијелном и сматрамо да је овај чин у супротности са Олимпијском повељом, саопштио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Олимпијска повеља предвиђа да подносилац захтева за чланство потиче из независне државе признате од стране међународне заједнице у целини. Оваквом одлуком МОК је прекшио своју досадашњу праксу која је за пријем подразумевала и чланство у УН.

Овај чин представља злоупотребу и тенденциозну политизацију спорта, а Међународни олимпијски комитет, као универзална организација посвећена развоју спорта и унапређењу разумевања и пријатељства, ставио се у позицију политичког арбитра.

Република Србија сматра да Међународни олимпијски комитет не би требало да буде форум у којем ће се доносити контроверзне политичке одлуке око којих постоје значајна неслагања у међународним оквирима, већ би требало да доприноси јединству и разумевању, а не стварању нових подела, саопштио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Извор: Министарство спољних послова