Одржане билатералне консултације Србије и БиХ из области безбедносне политике Вести

Први потпредседник Bладе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је са заменицом министра иностраних послова Босне и Херцеговине Аном Тришић Бабић, која је предводила делегацију Босне и Херцеговине на консултацијама из области безбедносне политике, одржаним у Министарству спољних послова Републике Србије. Са наше стране консултације је предводила државни секретар Министарства Роксанда Нинчић.

Изражено је задовољство редовном праксом консултација између две земље у области безбедносне политике које, уз остале облике сарадње, доприносе јачању билатералног дијалога. Током разговора размењена су мишљења о ситуацији у региону и начинима за даље унапређење регионалне сарадње у области безбедности и решавање отворених питања дијалогом и компромисима. Министар Дачић је подвукао да Србија снажно подржава територијални интегритет и суверенитет БиХ, као и сваки договор два ентитета и три конститутивна народа.

Шеф српске дипломатије информисао је о приоритетима председавања Србије ОЕБС-у током 2015. године, као и о нашој подршци борби против тероризма, укључујући Исламску државу Ирака и Леванта, која представља не само глобалну, већ и регионалну безбедносну претњу. Истакао је да на плану заједничке безбедносне и одбрамбене политике Република Србија учешћем у мисијама и операцијама ЕУ показује чврсту опредељеност да конкретно допринесе светској, европској и регионалној безбедности, поштовању међународног права и додатно потврђује своју европску оријентацију.

Разматране су могуће заједничке иницијативе током нашег председавања ОЕБС-у и председавања Босне и Херцеговине Савету Европе, које преузима у мају наредне године. Министар Дачић пренео је наше интересовање за искуства БиХ у партнерској сарадњи са НАТО с обзиром да се у скорије време очекује усвајање Индивидуалног акционог плана партнерства (IPAP) РС-НАТО након чега очекујемо подизање нивоа политичког дијалога Србије са НАТО.

Извор: Министарство спољних послова